Tidigare Vimmerby-vd släppt ur häktet

Koncern-vd:n från Vimmerby som misstänks för flera fall av grov skattebrottslighet som omfattar minst närmare fem miljoner kronor släpptes på torsdagen från häktet.

Den tidigare Vimmerby-vd:n släpptes ur häktet under torsdagen.

Den tidigare Vimmerby-vd:n släpptes ur häktet under torsdagen.

Foto: Montage

Vimmerby2023-10-27 10:20

Kammaråklagare Catharina Linné bekräftar för Vimmerby Tidning att den tidigare Vimmerby-vd:n inte längre sitter häktad.

– Häktningen är hävd. Min bedömning är att han inte längre behöver sitta häktad.

Men han är fortsatt misstänkt?

– Ja, det är han, säger Catharina Linné.

Den tidigare Vimmerby-vd:ns försvarsadvokat, Carl-Johan Allansson är fortsatt förtegen om sin klient, men har tidigare uttryckt förhoppningar om att den tidigare Vimmerby-vd:n efter förhör skulle släppas, vilket alltså skedde under torsdagen.

Är din klient kvar i Sverige?

– Han är kvar i Sverige, säger Carl-Johan Allansson.

På den adress han är skriven på i Sverige?

– Det kan jag inte gå in på.

Enligt de få uppgifter som finns tillgängliga misstänks mannen som är i 50-årsåldern och skriven på en adress i Vimmerby kommun för nio fall av grovt skattebrott. Ett grovt skattebrott omfattar minst tio prisbasbeslopp. Det betyder att nio grova brott omfattar minst 4,8 miljoner kronor. Brotten ska ha skett i Sverige mellan november 2020 och september 2021 i Jönköpings kommun eller någon annanstans i Sverige.

Den misstänkte tidigare Vimmerby-vd:n har under en längre tid varit bosatt på den spanska solkusten. Han kallades till flera förhör av kammaråklagare Catharina Linné, men då han aldrig dök upp häktades han i sin utevaro av Jönköpings tingsrätt den 11 september, på sannolika skäl misstänkt för nio fall av grovt skattebrott. Häktningsbeslutet överklagades av den misstänkte, men slogs fast av Göta hovrätt fyra dagar senare, den 15 september.

Kort efter det utfärdades en europeisk arresteringsorder, EAW, på Vimmerby-vd:n som sedan en längre tid uppehållit sig i Spanien, varpå han sedermera greps av spansk polis och fördes till häktet i Sverige. 

Enligt säkra källor till Vimmerby Tidning ska det ha funnits fler misstänkta i den pågående utredningen, men det är inget som kammaråklagare Catharina Linné tidigare velat kommentera. Hur många personer det rör sig om framgår inte av de uppgifter Vimmerby Tidning tagit del av. Inte heller om de har kopplingar till vd:ns tidigare koncern eller om det finns andra kopplingar till Vimmerby.

I och med att den tidigare Vimmerby-vd:n är släppt ur häktet finns det inget datum för när åtal måste vara väckt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!