Tillbaka i skolbänken på heltid

Att bli av med jobbet är tungt. Men uppsägningen blev också en kick för Christina Lilja och Anders Alström. En kick att sätta sig på skolbänken igen. - Jag har haft mina funderingar på att bli fritidsledare, men hade jag haft kvar mitt gamla jobb hade det nog aldrig blivit av, säger Anders Alström.

Vimmerby2009-02-04 10:22


När vårterminen startade började också ett nytt liv för 42-årige Anders Alström.
Drygt 20 år efter gymnasiet satte han sig på skolbänken på heltid och började plugga engelska B, svenska B och data på Vimmerby Lärcenter.
- Jag får verkligen lägga manken till och visst är man lite halvnervös till en början. Man vet ju inte hur det ska funka.

Studiemotiverad
Men funkar gör det. Med en studiemotivation som är långt större än den han känner igen från tonåren. Nu läser han läxor samtidigt som barnen.
- Jag trodde det skulle vara svårt, men det är faktiskt inte det. Det är synd att man inte hade samma tänk när man var yngre.
Han jobbade fram till alldeles nyligen som bilrekonditionerare, men hade slagits av tanken på vilket kul jobb personalen på fritids verkade ha när han hämtade ungarna. Att läsa upp svenskan för att senare kanske kunna läsa till fritidsledare fanns redan i bakhuvudet. När han blev uppsagd i december blev valet inte så svårt.
- December och januari är fel månader att bli arbetslös i, då är det ingen arbetsgivare som anställer. Jag såg det aldrig som något nederlag. Istället tänkte jag att det var nu eller aldrig - gör jag det inte nu kommer det att rinna ut i sanden.

20 år
I grunden är han båtbyggare och han har haft tekniska yrken i hela sitt vuxna liv. Nu lyser det om honom när han pratar om sitt nya mål.
- Visst är det ett stort steg, också ekonomiskt. Men det går att dra ner på vissa saker. Jag gör hellre det för att bli klar med min utbildning istället för att gå arbetslös.
Christina Lilja har liknande erfarenheter som Anders Alström - men hon blev av med jobbet redan 2004, när tvätteriföretaget Berendsens Vimmerbyanläggning lades ner. Där hade hon varit anställd i 20 år.
Men hon hade fått smak på utbildning efter att ha läst data två terminer läsåret 2001-02 och via arbetsrehab kom hon in på en helt ny bana, där hon i dag skaffat sig utbildning och behörighet som undersköterska.
- Jag började med en kurs i psykologi och sedan smakade jag på psykiatri och var fast! Nu börjar jag på en ny kurs - utvecklingsstörning/funktionshinder och det är väl deras sista chans att erbjuda mig något nytt, säger hon med ett brett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om