Tillfälliga Teatern råder bot på kulturtorkan

När det stod klart att sommaren skulle bli torftig för kulturarbetare bestämde sig medlemmarna i Tillfälliga Teatern för att köra sin egen grej.

En ankunge, en bondmora och en bondgård, allt ryms på några kvadratmeter i Tillfälliga Teaterns tappning av Den Fula Ankungen.

En ankunge, en bondmora och en bondgård, allt ryms på några kvadratmeter i Tillfälliga Teaterns tappning av Den Fula Ankungen.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2020-07-18 16:00

Resultatet av beslutet har i helgen visats upp på Vimmerby Camping under namnet Den Fula Ankungen.

– I början av april stod det ganska klart att det inte kommer gå att spela något i sommar, då drogs alla kontrakt in för oss, säger Ida Breimo som spelar ankungen i föreställningen.

– Vi hade andra uppdrag nu i sommar som blev inställda, berättar Matilda Bördin.

– Så vi åt middag över facetime och kom fram till att vi hade både tid och lust, och en kreativitet som vi inte fick utlopp för, och det mynnade ut i det här. Vår regissör Filip hade en idé som han hade klurat på länge, att spela Den Fula Ankungen på det här sättet.

"Det här sättet" betyder att scenen är placerad mitt i en pågående picnic. Åskådarna sitter på filtar i gräset och föreställningen sker framför, bakom och runt omkring dem. Filip Johansson och Ida Breimo skrev manus och Marcus Sturewall komponerade musiken:

– Jag hade gjort en låt om Den Fula Ankungen tidigare och tänkte att den kan vi ha som ett återkommande tema, berättar han.

Repetitionerna och premiären ägde rum i Vallentuna utanför Stockholm, och det är också Vallentuna kommun som finansierat projektet.

– Vi har försökt att hitta fler ställen att spela på, men det var inte superlätt, säger Samuel Muntlin.

– Folk ville inte köpa in då det uppfattades som riskabelt. Vi går plus-minus-noll på att åka hit, för allt går åt till resan. Men det är i alla fall något att göra och vi får utlopp för vår kreativa ådra.

– Om man söker pengar och bokar turné och sånt så brukar man börja ett helt år i förväg, säger Ida Breimo.

– Nu började vi ju så sent som i april. Men målet var aldrig att det här skulle ersätta det vi hade gjort annars, utan detta är ett hjärteprojekt som förhoppningsvis går plus-minus-noll ekonomiskt, men väldigt mycket plus kreativt.

Coronasommaren 2020 blir denna föreställning ensemblens enda projekt.

– Men vi får ju vara glada, skrattar Samuel Muntlin.

– Ja vi fick ju göra det här! säger Matilda Bördin.

– Och alla åskådare vi har mött har varit väldigt glada. Det är som att folk är lite svältfödda på kultur nu när det inte finns något utbud. Det blir ett bra utbyte.

Anna-Klara Dahlén som just sett föreställningen är tacksam över att få vara här.

– Helt toppen, jag känner mig utsvulten på den här typen av liveteater när man kommer så här nära, säger hon.

Tre karaktärer i Den Fula Ankungen blir glada över att ankungen får dem att framstå som ännu vackrare.
Tre karaktärer i Den Fula Ankungen blir glada över att ankungen får dem att framstå som ännu vackrare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!