Redan några år efter att vattendomen från 1938 sattes i verket kom kritiken. Vattendomen reglerar hur mycket vatten som får, och ska, tappas ut ur sjön vid olika lägen. Vattenståndet för sjön gick upp och ner kraftigt. Att ändra en vattendom visade sig vara lättare sagt än gjort, och decennierna gick.
Det är först de senaste åren som saker börjat hända. Efter en sommar då vattenståndet sjönk katastrofalt i sjön, så kom nya tillfälliga villkor på plats som skulle minska utflödet av vatten ur sjön hösten 2017. Parallellt började arbetet med en ny permanent vattendom.
Den tillfälliga villkoren löpte bara fram till den 24 mars i år, och än är en ny vattendom inte på plats.
Nu förlänger mark- och miljödomstolen de tillfälliga villkoren med tre år.
I domen framgår att många berörda tycker att vattenregleringen fungerat bättre de senaste åren. Dock inte alla. En markägare kring Yxern har fått se vattnet stiga på hans marker, och han menar att de nya villkoren orsakat honom ekonomisk skada. Han föreslår att avtappningen från sjön ska öka på våren för att sjön inte ska stiga för mycket.
I förlängningen av villkoren för Yxern sägs att det ska upprättas ett kontrollprogram där man dokumenterar vattenregleringens påverkan på omgivningen. Där ska uppkomna skador på omgivningen dokumenteras. I domen sägs också att kommunerna ska komma med förslag till kompensation för drabbade markägare.