Tillskott för socialnämnden i budgetförslag

Socialnämnden har dragits med stora underskott under flera år. I förslaget till nästa budget föreslås ett utökat anslag på 20,1 miljoner. - Det skulle vara ett gott tillskott, säger nämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD).

Vimmerby2013-05-11 04:06

Budgetarbetet inför 2014-2015 är i full gång. Totalt finns tre förslag att ta ställning till: två från tjänstemännen och ett från kommunstyrelsen.
I början av nästa vecka ska varje nämnd ha en budgetdialog med KS och i slutet av juni fattas det slutgiltiga beslutet.
I samtliga alternativ får socialnämnden kraftigt ökade anslag. För 2014 ligger resurstillskottet på 20,1 miljoner och för 2015 på 29,7 miljoner. En enig socialnämnd har beslutat att förorda kommunstyrelsens alternativ.
- I det första alternativet finns ett förslag om förändrad skolstruktur där man tänker lägga ned småskolor, men det förs ingen politik för det i dagsläget. I det andra gör man nedskärningar rakt över och ser inte till de olika behoven. Det gör man i kommunstyrelsens förslag. Överlag finns det ett större koncerntänk i budgetarbetet och man har tänkt på helheten.

"Ett gott tillskott"
Lago Nilsson är tillfreds med den föreslagna ökningen som skulle ge en total budget på runt 270 miljoner kronor.
- Det här är bara ett förslag, men både kommunstyrelsen och tjänstemännen har sett vårt behov och det är vi tacksamma för. Sedan inser vi att det inte finns obegränsade resurser och både 2013 och 2014 är kärva år. Men det här skulle vara ett gott tillskott för oss.
Socialnämnden, tidigare uppdelad i en omsorgsnämnd och en socialnämnd, har under flera år dragits med stora underskott. Behoven har helt enkelt varit för tunga i relation till anslagen. Prognosen för 2013 tyder på ett underskott på 24 miljoner.
20 miljoner ytterligare räcker alltså inte.
- Det här täcker inte ändå. All verksamhet som vi har ökar. Vi behöver fler LSS-gruppbostäder och försörjningsstödet ökar. En stor del av vår verksamhet är lagstadgad verksamhet som ger viten om den inte genomförs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om