Tillstånd för ormar krävs i Vimmerby

I lördags blev en 42-årig man i Göteborg biten av sin egen giftiga svartkobra. Händelsen har satt fokus på kommunernas regelverk för ormar. I Vimmerby krävs tillstånd för att få ha ormar som hushållsdjur. - Det är svårt att veta hur många ormar som finns i Vimmerby, säger Sven av Ekenstam, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Vimmerby2013-08-28 06:30

Kommunerna avgör själva om tillstånd krävs för att få ha ormar som hushållsdjur. Göteborgs kommun tog bort tillståndsplikten från och med den 31 januari i år på grund av få ansökningar och få klagomål.
I Vimmerby kommun är det annorlunda. Inom detaljplanerat området måste man ha tillstånd för att få ha ormar som husdjur, även för de som inte är giftiga. I ansökan ska grannarna och fastighetsägaren ge sitt godkännande.
- Vi har föreskrifter som beslutades av kommunfullmäktige 2001 och ska revidera dem så småningom. Då får vi diskutera om det är viktigt att behålla tillståndsplikten. Fördelen är att vi kan informera om riskerna och berätta vad man bör tänka på, säger Sven af Ekenstam.

Sju ansökningar
Totalt har kommunen mottagit sju ansökningar om ormar i hushåll. Den senaste inkom 2002.
- Om det beror på att människor inte har ormar som husdjur eller inte skickar in ansökningar är svårt att svara på. Det är svårt att veta hur många ormar som finns i Vimmerby, men jag tror att det är ganska ovanligt.
Fyra ansökningar har beviljats för fyra olika ägare. De gäller arterna majsorm, tigerpyton och kungsboaorm och rysk råttsnok. Ingen av dem är giftig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om