Tillstånd och öppettider – vems beslut gäller?

Frågetecknen är fortfarande många när det gäller nöjeskrogen Kharmas tillstånd för sommaren. Polisen har gett tillstånd att hålla uteserveringen öppen till klockan 03, alkoholhandläggaren har medgivit serveringstillstånd till klockan 02, medan Miljö- och byggnadsförvaltningen tvingar Kharma att se till att det är tyst och tomt på folk vid klockan 01.

Här i Källängsparken beviljas arrangören tillstånd för fest och musik till klockan 02. Men inte utanför krogen Kharma 200 meter upp i backen....

Här i Källängsparken beviljas arrangören tillstånd för fest och musik till klockan 02. Men inte utanför krogen Kharma 200 meter upp i backen....

Foto: Magnus Strömsten/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-05-25 06:00

Det här har fått ägaren Christopher Novratidis att reagera, framför allt på det han tycker är olika behandling av olika nöjesställen i staden. För att bringa klarhet i vad som gäller bad vi miljö- och hälsoskyddsinspektören Frida Rosén på Miljö- och byggnadsförvaltningen Hultsfred-Vimmerby att räta ut frågetecken.

Ni ger stadsfesten i Källängsparken samt Club Prime tillstånd att ha servering utomhus till klockan två lördagsnätterna i sommar, medan Kharmas uteservering ska vara tömd klockan ett. Hur motiverar ni det?

– Vad gäller Källängsparken så kan man dels anse att det är ett ställe där det har funnits festverksamhet ganska länge. Där ligger inte heller bostäderna så tätt inpå. Arrangörerna kan också rikta ljudet så det får en längre färdväg och har även kunnat visa för nämnden att åtgärder vidtagits för att dämpa ljudnivåerna.

– Angående Prime så är det lite samma sak. Där finns inga omkringliggande bostäder och man kan rikta ljudet ut mot industriområdet.

Fast vad gäller Prime så finns det ju både villor och lägenheter i direkt anslutning till nattklubben och dess uteservering?

– Jag har själv inte koll på området, utan får hänvisa till min närmsta chef samt kollegor som gjort bedömningen.

Har ni fått in några klagomål mot Kharma tidigare?

– Det kan jag inte svara på. Då jobbade jag inte inom detta område. Men deras festival Vimmerby Gungar är ett musikarrangemang och när det finns omkringliggande bostäder är det 01.00 som gäller som längst.

Ni har tidigare angett att 70 decibel utomhus är ett värde som förhoppningsvis garanterar att man klarar gränsen för Folkhälsomyndighetens riktvärden för buller inomhus?

– Ja, vi har valt att göra så i Vimmerby-Hultsfred för att underlätta vårt arbete vid exempelvis tillsyn.

För Folkhälsomyndigheten känner inte själva till dessa utomhusnormer, som ni hänvisar till?

– Som sagt, vi har valt den lösningen lokalt i Hultsfred och Vimmerby för att inte behöva störa de närboende när vi mäter ljudnivåerna mitt i natten vid dessa tillställningar.

Enligt Kharmas ägare har man aldrig fått några klagomål under alla år och undrar vad som helt plötsligt är problemet nu?

– Vi arbetar utifrån att boende i området inte ska påverkas. Vi kan inte anta att alla grannar vågar säga något till Kharma. Kanske är det så att de inte vågar säga något men ändå störs?

Är det vanligt att en kommunal förvaltning går emot godkännanden från både alkoholhandläggare och polis?

– Det har jag ingen koll på. Jag har fått en logisk förklaring och det är att ingen av dessa kontrollerar utifrån folkhälsomyndighetens riktlinjer, som vi gör.

Ni ser inget problem i att tömma en uteservering klockan 01 och att då tvinga alla att gå in på ett kanske nästan fullt ställe under den sista timmen?

– Nej, vi kontrollerar inte trängseln på golvet.

Hur kommer det sig att Kharma inte har fått någon form av beslut av er med motivering till de normer ni hänvisar till?

– Det är inget beslut taget än. Och vad gäller uteserveringar utan musik får vi i nuläget inte yttra oss till polisen. Polisen hänvisar till våra yttranden när det gäller uteserveringar med musik samt andra musikarrangemang. De får göra sin egen bedömning.

Men ni säger 01 och polisen ger godkännande för senare öppethållande. Vem har sista ordet?

– Det får man avgöra från fall till fall. Vi är myndigheter båda två. Om de krockar så krockar de och då blir det våra riktlinjer som gäller i det här fallet eftersom vårt tillåter kortare öppettid.

Detta gäller ju i första hand Vimmerby Gungar med livemusik utomhus, men en vanlig lördagskväll på Kharma då?

– Miljö- och byggnadsnämnden förelägger inte en vanlig uteservering om inga klagomål inkommer.

Så då gäller polisens beslut?

– Det är en tolkningsfråga.

Så ditt besked är ändå att Kharma en vanlig lördagskväll kan ha uteserveringen öppen till klockan 02 om man inte spelar musik, enligt beviljande från alkoholhandläggare och polis?

– Ja, så länge vi inte får reda på något eller så länge det inte inkommer några klagomål. När det gäller Vimmerby Gungar kommer vi, i yttrandet till polisen, att hänvisa till underlaget för handläggning av evenemang. I samband med att de får polistillståndet skickar miljö- och byggnadsnämnden ut ett beslut om föreläggande, precis som för alla andra musikarrangemang inom kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om