Tillväxtpengarna delas rakt av

Pengarna från Tillväxtverket till fem blivande turistmagneter i Sverige - varav Vimmerby är en - delas rakt av.- Bättre kunde det inte bli. Och i det här projektet ska det bli kvalitetsförbättringar som syns. Mycket verkstad, säger kommunens näringslivschef Patrik Kinnbom.

Vimmerby2012-06-21 06:23


För en tid sedan slog beskedet om att Vimmerby är en av fem destinationer som på regeringens uppdrag valts ut av Statliga Tillväxtverket för att stärka turismen på den utländska marknaden - och därför får vara med och dela på 60 miljoner under tre år - föll ner som en glädjebomb.

Attraktiva
Nu vet också pilotdestinationerna, som förutom Vimmerby är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård och Åre, hur mycket pengar det blir.
De 60 miljonerna delas rakt av, på sex.
- Vardera destination får alltså tio miljoner medan tio miljoner stannar hos Tillväxtverket. Man kan ansöka om mera för extraordinära kostnader under resans gång och de pengar som finns kvar vid projekttidens slut delas mellan destinationerna, säger Patrik Kinnbom, näringslivschef i Vimmerby kommun.
Gemensamt för de fem pilotdestinationerna som ska bli turistmagneter är, enligt Tillväxtverket, att de alla är attraktiva destinationer som kommit en bit på väg i sin internationalisering och där det finns etablerade former för ett samarbete mellan aktörerna inom destinationen.
- Det hela bygger på medfinansiering från näringslivet, i samma storleksordning. Syftet är att höja kvalitén och att öka attraktionskraften för internationella besökare. Om ett besöksmål vill ha nya skyltar och informationstavlor på flera språk ska näringsidkaren själv stå för hälften och kommunen för hälften.
I Vimmerby finns nu en grupp, där bland annat Patrik Kinnbom representerar kommunen och där även Kjell Åke Hansson, vd Astrid Lindgrens Näs och Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld, ingår. Gruppen kommer att hantera de förslag och projekt som kommer in och också sköta redovisningen till Tillväxtverket.
- Det finns redan 5-6 goda idéer som vi diskuterar och tittar närmare på. Nu är vi inne i högsäsong och skarpt läge, men till hösten ska vi definitivt vara igång på allvar.
Det kan också bli aktuellt med samarbete med grannkommuner som jobbar med Astrid Lindgren-kopplad verksamhet. Ett exempel är Barnfilmsbyn i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om