Tina Thörner om livets navigering

Tina Thörner är i stan. För att föreläsa. Om hur man kan hitta må-bra-läget. Tänja sina egna gränser. Bli sin egen kartläsare.- Det finns de som säger att det poppar upp 100 000 tankar i våra hjärnor varje dag. Men vi måste själva välja vilka tankar vi ska tro på.

Vimmerby2012-11-28 07:20


Tina Thörner laddar med citronvatten i stadshusets cafeteria. Hon har tre föreläsningar framför sig. Ska träffa tonårstjejer och tonårskillar och på kvällen en öppen föreläsning. Coaching, mental träning och föreläsningar har blivit en ny fas i livet efter att hon "klivit ur rallybubblan" efter 25 år. Motorkarriären är inte lagd på hyllan, men upptar inte längre allt i hennes liv. Hon har bestämt sig för att inte ställa upp i Dakar 2013, men hennes kunskaper har tillfrågats i byggandet av träningsanläggning för polis och räddningspersonal i Mellanöstern och hon kom hem från Dubai så sent som i söndags. När det gäller att ta sig fram i sanddyner har hon ju viss erfarenhet.
För några år sedan kände hon att det var dags för en förändring. Hon var redo att satsa på familj. Men livet ville annat och istället blev det Lets Dance, som inneburit större förändringar än den att plötsligt ligger klänningar i resväskan och att hon hittade en "kvinnlighet hon inte visste att hon saknat". Hon blev känd på ett helt annat sätt än hon varit tidigare. Och det har nog bidragit till att hon idag är en av de mest efterfrågade föreläsarna.
- Förr hade 300 resdagar om året. Nu är jag nere i 180.

Vilka lekplatser?
Men Tina Thörner verkar fortfarande gå i rallyfart. Hon är involverad i flera projekt, bland annat Skolan 2.0 där visionen är att leverera en skola i världsklass, i ett barnhem i Bangui i Centralafrikanska republiken och när hon pratar om ungdomar sprudlar engagemanget.
- Ungdomar är vilsna idag. Samhället förändras så snabbt och inte ens deras föräldrar vet hur det ska hantera det. När jag är ute och träffar unga vill jag så ett frö. Jag vill få dem att förstå att de kan bli bekväma och trygga i otryggheten, istället för att hämmas av sin rädsla.
Hon tycker att vi är dåliga på att ta tillvara ungdomars kreativitet.
- De vill göra något. Men vilka lekplatser är de hänvisade till när de passerat nioårsåldern och vuxit ur gungan?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om