– Vi älskar Bakfickan, det här är något som är roligt, säger Kerstin Einarsson.
Hon har lång erfarenhet av att jobba inom café- och konditoribranschen. Innan de köpte Bakfickan 2009 som då låg på Norrtullsgatan och blev egenföretagare, var hon anställd i många år och arbetade i Hultsfred och Vimmerby.
– Det var många som tyckte att jag skulle öppna upp i Vimmerby. Jag köpte ut det och inredningen var kvar, så jag sa att vi kör som det är nu så får vi göra om det senare. Vi omsatte typ bara för en person och sen skulle min man hjälpa till lite.
Men det blev ett högt tryck på en gång och Jan-Erik Johansson, då kommunanställd fick snart börja göra mer än att bara hjälpa till lite.
– Jag skulle bara vara på Bakfickan som fritidssysselsättning, säger Jan-Erik Johansson som då sa upp sig och började jobba med Kerstin i företaget.
De tog över i oktober 2009, i november samma år gjorde man om för att kunna ha sittplatser.
– Det fanns inga sittplatser innan, men vi tog reda på att vi kunde ha 14 sittplatser utan att behöva ha en toalett, berättar Kerstin Einarsson och fortsätter:
– Vi behövde ha mer personal, vi sålde jättemycket sallader, smörgåstårtor och sånt. Det blev en jättebra start för oss. Vi anställde två till i personalen och jobbade på på Norrtullsgatan. Vi jobbade sex dagar i veckan, tolv timmar om dagen. På söndagar satt vi med allt pappersarbete.
I lokalen på torget låg för tio år sedan en pälsaffär, som då lade ner. Kerstin och Jan-Erik hade egentligen inga planer på att flytta till en annan lokal då, men en bekant tryckte på och de gick och kikade på lokalen. Kerstin minns:
– Det var mörkt för man hade satt för fönstren. Hela lokalen var ett rum och det luktade päls. Jag var så negativ till det, men det blev så att vi körde på med hjälp av många.
Arbetet med att göra om den gamla pälsaffärslokalen till ett mysigt café påbörjades.
– Vi fick tillgång den första juni och den 15 augusti öppnade vi upp, säger Jan-Erik Johansson.
Sedan dess har det rullat på. Allt bröd, kakor och tårtor bakas och levereras dagligen av Stjernbergs skafferi i Mariannelund.
– Vi gör alla mackor här, vi gör alla smörgåstårtor, röror och dressingar här. Vi tycker att det är bra att hålla oss till svenska råvaror, som kyckling till exempel och grönsaker. Att vi gör så mycket själva är för att komma ifrån att använda så mycket e-medel i våra produkter, så vi vet vad vi har i hela tiden, säger Kerstin Einarsson.
I dagsläget har de åtta anställda och trots att både Jan-Erik och Kerstin är i pensionsålder så jobbar de på. Kerstin sköter pappersarbetet och Jan-Erik jobbar på golvet. Dottern Maria Carlsson arbetar också i företaget och har planer på att ta över i framtiden.
– Jag tycker det här är ett jätteroligt jobb, säger Maria Carlsson och förklarar att kundkontakten är det som är det allra roligaste med jobbet, Jan-Erik och Kerstin instämmer:
– Kunderna är roligast. Utan våra kunder och personal hade vi inte lyckats och de är jätteviktiga för oss, säger Kerstin Einarsson.
Jan-Erik berättar om en stamkund som i princip dyker upp varje dag.
– Det var en kort period när vi var på Norrtullsgatan som han bröt lårbenet så då kunde han inte komma, men annars har han varit här så gott som varje dag. Nu tar han taxi hit, han är 92 år.