Kommunen erbjuder utbildning på arbetstid

Vimmerby kommun erbjuder tio personer utbildning med lön till vårdbiträde. Kommunen behöver anställa mer personal. Men någon höjning av lönerna för att öka intresset har kommunen inte råd med enligt socialnämndens ordförande.

Socialnämndens ordförande Eva Berglund är bekymrad över åldersfördelningen i Vimmerby.

Socialnämndens ordförande Eva Berglund är bekymrad över åldersfördelningen i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-08 12:00

Regeringen införde ett statsbidrag år 2021 till kommunerna kallat Äldreomsorgslyftet. Bidraget får användas av kommunerna för att utbilda undersköterskor och vårdbiträden och gäller till och med 2023.

I Vimmerby har statsbidraget använts till betald undersköterskeutbildning av befintlig personal men i höst ändras inriktningen.

– Till hösten startar en vårdbiträdesutbildning som sträcker sig över tre terminer. Finansiering av den har vi dialog om eftersom vi inte vet hur kommande statsbidrag eller budget kring detta kommer att se ut, skriver Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef på Socialförvaltningen i ett sms till Vimmerby tidning.

Det är tio personer som kommunen erbjuder tillsvidareanställning på heltid i äldreomsorgen där utbildningen sker på halvtid. Under lov är det arbete på heltid. Förutom ett genuint intresse för människor krävs gymnasiebehörighet för svenska samt B-körkort. 

– Vi ser en framtida brist på personal. Detta är ett sätt att hitta och fånga upp människor och ge dem en chans att utbilda sig samtidigt som de jobbar, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Kraven på landets kommuner har också ökat. Förra sommaren infördes att alla brukare inom hemtjänsten har rätt till en fast kontaktperson. Från 1 juli i år är kravet att den fasta kontaktpersonenen ska ha bevis om rätten att använda yrkestiteln undersköterska.

– Diagrammen för Vimmerby kommun visar att antalet personer i arbetsför ålder minskar och de som är 85+ ökar. Det är många som slåss om själarna. Inte bara vi utan exempelvis turistnäringen och industrin söker också personal, förklarar Eva Berglund.

Är högre löner ett sätt att höja intresset?

– Kommunen har inte den ekonomin som krävs för att höja lönerna. Det handlar om stora pengar. Underskötersketiteln blir skyddad, det är ett sätt att höja statusen, menar Eva Berglund.

På Kommunal Sydost säger man att en viktig faktor är att öka inflytandet för personalen.

– En del kommuner har precisionsbemanning och ringer in personal vid behov. Men alla vill vara med och påverka sitt schema och sin ledighet, säger avdelningsordförande Mahlin Bergman. 

Hon lyfter också fram att alla måste ha en lön som de kan leva på.

– Tittar man på de treåriga gymnasieutbildningarna så har en bilmekaniker i snitt 4 000 kronor högre lön än en undersköterska, berättar Mahlin Bergman.

Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef på Socialförvaltningen
Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef på Socialförvaltningen
Fast kontaktperson

Från 1 juli 2022 ska alla ha rätt till en fast kontaktperson i hemtjänsten om det inte anses vara uppenbart obehövligt.

Från 1 juli 2023 ska fast kontaktperson ha bevis om rätten att använda yrkestiteln "undersköterska".

Bevis om rätten att använda yrkestiteln kan sökas hos Socialstyrelsen från 1 juli 2023.

Det nya förfarandet är inte samma sak som att vara legitimerad.

De som den 1 juli 2023 har en tillsvidareanställning som undersköterska får fortsätta använda titeln till 30 juni 2033 utan bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!