- Vi kommer att ta ställning till om vi ska lämna ärendet vidare till åklagare för prövning så snart vi fått en sammanställning från Arla, säger Ronny Viderström vid länsstyrelsens miljöenhet till vår tidning.
Han är också kritisk till att det tog flera dagar innan länsstyrelsen fick kännedom om utsläppet.
- Det är också en fråga vi vill ha svar på, säger han.
Det var vid en testkörning vid Arlafabriken utanför Vimmerby natten till söndag för en vecka sedan som utsläppet inträffade.
- Det blev fel i ett styrprogram som reglerar mängden salpetersyra i diskanläggningen, förklarar Per M Christiansen, platschef vid Arlas anläggning i Vimmerby.
Felet fick till följd att okontrollerade mängder salpetersyra sprutades in i systemet och sedan ut i avloppet. Felet upptäcktes efter ett par timmar.
- Vi såg att det förbrukningen av syra blev väldigt hög, säger Per M Christiansen.
Inget läckage ut
Därför kopplades katastroftanken in. Det är en särskild anläggning som ska ta emot utsläpp av det här slaget, och hindra utsläpp ut i avloppssystemet. Totalt har tio ton salpetersyra slätts ut. Hur mycket som hamnat i katastroftanken och hur mycket som gått vidare till kommunens reningsverk är än så länge inte klarlagt.
- Det viktigaste är dock att inget läckt ut i omgivningen, betonar Per M Christiansen.
Reningsverk utslaget
De mängder salpetersyra som nått kommunens reningsverk var dock tillräckligt för att ställa till stora problem i bakteriekulturen i förbehandlingen som ska bryta ned processvattnet från Arla.
- Salpetersyra innehåller mycket kväve och det fick till följd att bakterikulturen blockerades och att stora mängder orenat vatten kom rakt in i kommunens ordinarie reningsverk, säger Torbjörn Johansson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Vimmerby.
Information dröjde
Utsläppet har ställt till med rejäla driftstörningar i reningsverket och ännu är inte störningarna helt återställda.
- Vi vet inte hur lång tid det tar för bakteriekulturen att återhämta sig, men kulmen är passerad, säger Torbjörn Johansson.
När utsläppet inträffade fick kommunen snabbt veta vad som hänt. Men länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet både för Arlafabriken och reningsverket fick vänta länge på information.
- Det tog tre eller fyra dagar innan vi fick veta vad som hänt, säger Ronny Viderström.
- Vi koncentrerade oss på problemet tillsammans med kommunen, sedan har vi lämnat en skriftlig rapport till länsstyrelsen, säger Per M Christiansen.
Han säger också att felet som orsakade utsläppet är åtgärdat och konstaterar att den katastrofberedskap som finns vid såna här situationer fungerar.
Länsstyrelsen har besökt Arlafabriken och gått igenom händelsen med företrädare för företaget och kommunen och väntar nu på en sammanställning över händelsen och vilka åtgärder som vidtagits.
- Det är vanligt att incidenter uppstår när en anläggning är ny och testkörs. När den väl är inkörd brukar de fungera bra, säger Ronny Viderström.
Länsstyrelsen kommer dock att se över ansvarsfrågan för utsläppet.
- Vi vill veta vilka åtgärder som vidtagits för att det här inte ska hända igen. Dessutom kommer vi att ta upp frågan om händelsen ska lämnas till åklagare för åtalsprövnings så snart vi har hela rapporten på vårt bord.
Tio ton salpetersyra ut i avloppet
Tio ton koncentrerad salpetersyra släpptes av misstag ut i avloppet från Arlafabriken i Vimmerby.Det slog ut bakterikulturen i förbehandlingsanläggningen vid kommunens reningsverk.Nu kan olyckan vid Arlafabriken komma att leda till åtalsprövning.
Tio ton salpetersyra släpptes ut i avloppet när Arla testkörde anläggningen i Vimmerby. "Inget har läckt ut i omgvningen, vår katatsroftank tog emot det mesta", säger Per M Christiansen vid Arla. Länsstyrelsen kommer ändå att ta upp en diskussion om händelsen ska lämnas över till åklagare för åtalsprövning. Foto: Janne Strömsten
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!