– Varje fastighet har olika förutsättningar för att sänka värmekostnaderna, men det finns en del enkla lösningar som går att ordna redan i eftermiddag, säger Daniel Hägerby, energi- och klimatrådgivare i Vimmerby kommun.
Hans främsta tips handlar om att se över vilka rum man väljer att värma upp:
– Majoriteten av människorna i kommunen bor i villor med flera rum, är det nödvändigt att värma upp alla rum om de inte används?
De rummen Hägerby menar att man kan dra ner värmen i är utflyttade barns tidigare rum eller finrummet som kanske används sällan.
– Vill man ta det ett steg längre kan man också sänka temperaturen i huset kvällen när en ska sova. Dels sover de flesta bättre om man sänker temperaturen från 20 till 17 grader samtidigt som värmeräkningen på sikt blir lägre.
Något som i allmänhet har diskuterats de senaste åren är huruvida det är bra ur ett miljöperspektiv att värma upp sitt hus med ved istället för elektricitet:
– Den senaste veckan har vädret gjort att vi tidvis drabbats av elbrist i Sverige. El har därför importerats från utlandet, vilket inte alltid är bra ur en miljösynpunkt. Eldar man på rätt sätt och med bra ved kan man göra så med gott samvete under vintern.
Och snön, går den att använda för att behålla värmen i huset?
– Ja, framförallt äldre hus med sämre tätning kan få mindre genomdrag av den kalla vinden om man skottar snön mot husgrunden. På modernare hus har inte snön samma effekt.