Drack några öl – tvingas böta 36 000 kronor

Förra sommaren var det en trafikolycka vid "Arla-rondellen" – där en manlig förare helt plötsligt tappade kontrollen och körde i diket. Han döms nu för rattfylleri och tvingas böta 36 000 kronor.

Den dömde mannen har erkänt att han drack fyra-fem starköl kvällen före han satte sig i bilen och orsakade en trafikolycka.

Den dömde mannen har erkänt att han drack fyra-fem starköl kvällen före han satte sig i bilen och orsakade en trafikolycka.

Foto: Montage, bild TT/Johan Nilsson

Vimmerby2023-05-15 05:00

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Västerviks kommun, har erkänt att han drack fyra-fem starköl kvällen före olyckan, i samband med att han tittade på fotboll.

Tidigt på morgonen satte han sig i bilen för att åka till jobbet. Han plockade upp en kollega och enligt egen utsago flöt bilkörningen på som planerat. 

När de körde in i Vimmerby och närmade sig rondellen vid Arla-fabriken fick föraren ett förmodat blodtrycksfall. Han släppte händerna från ratten och bilen hamnade i diket.  

Medpassageraren har lämnat liknande vittnesuppgifter. Han märkte inte av att föraren var alkoholpåverkad, utan allt var normalt fram till rondellen. Själva dikeskörningen skedde i låg hastighet, enligt passageraren. 

Polisens provtagning visade att den manlige föraren hade 0,66 promille alkohol i blodet vid olyckstillfället. Åklagaren yrkade på att brottet skulle bedömas som grovt, eftersom körningen innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att mannen orsakade en trafikolycka.

Tingsrätten anser inte att åklagaren har styrkt sitt påstående vad gäller den delen, utan nöjer sig med rattfylleri av normalgraden vilket är i linje med den uppmätta promillehalten.

I domen står det att den dömde mannen har "vidgått att han kört bil vid tillfället och underkastat sig ansvar för rattfylleri".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!