Tjejjouren Madicken fick bra tillskott

Tjejjouren Madicken har fått ett stipendium på 5 000 kronor från Vimmerby Lions Club. Vi blev jätteglada för det här bidraget, det hjälper oss att marknadsföra vad vi kan hjälpa till med, säger Anja Persson, Linn Olsen, Sandra Sjöblom och Lina Rosin.

Vimmerby2016-06-04 08:33

De fyra startade tillsammans med Martina Andersson tjejjouren Madickens chattfunktion för bara några månader sedan. Anledningen till varför de valt att vara aktiva jourtjejer är att de tycker att samhället har blivit rått och kallt. Vi lever i ett samhälle med näthat och osunda kroppsideal. Tjejer är mer utsatta än killar, ända från att de är små så får de ta mer ansvar. De förväntas prestera bättre, "ta hand om" de stökiga pojkarna i klassen, vara artiga och så vidare. När de blir äldre blir många utsatta för sexuella trakasserier.

- Det har blivit tjejers vardag att många killar tycks tro att det är ok att de tafsar och använder skällsord mot dem. Vi vill bryta de normer som finns och samtidigt försöka hjälpa de tjejer som har problem.

Chat på onsdagar

Sedan 9 mars har tjejjouren en chat där tjejer på onsdagar mellan halv sju och halv nio på kvällen kan ställa frågor och få svar och råd.

- Inga frågor är för stora eller för små, det kan handla om konflikter med föräldrar eller partnern, om svartsjuka eller kroppsideal. Helt enkelt saker man funderar på men inte vet vem man ska prata med om. Alla som chattar med oss kan vara anonyma om de vill. Det är viktigt för oss att de som hör av sig till oss vet att vi har avgett tystnadslöfte om vad vi får veta.

Utställning i Warmbadhuset

Tjejjouren ska ha en utställning med teckningar i Warmbadhuset 8-19 juni. Den kommer främst att ha öppet under helgerna och handlar om att utmana könsrollerna och få bort den stereotypa bilden av killar och tjejer. Teckningarna har gjorts av Ylva Sandström. Hon säger så här om vad hon vill visa.

Det är en humoristisk färgbomb men på blodigt allvar.

- Vi ser väldigt positivt på tjejjourens engagemang I de här frågorna och vill naturligtvis stötta en nybildad förening som gör en värdefull insats, säger Veine Johansson, president i Vimmerby Lions Club.

Tjejjouren Madicken är en underavdelning till Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige). Från den egna hemsidan tjejjouren.se/madicken kan man komma till chatsidan. Vill man skicka e-post med frågor är adressen madicken@roks.se. Tjejjouren Madicken finns också på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om