Tog över bageri i tuff tid - ägaren om framtidsplanerna

Efter fyra månader som ägare till Bageri Guldkringlan i Vimmerby medger Percy Hesselgård att man är inne i en tuff period. Men tron på framtiden är stark och förändringar är på gång.

Jan Rejdvik går i pension efter 22 år som konditor i Vimmerby och lämnar över ansvaret på Bageri Guldkringlan till Nina Viklund och Cissi Albertsson.

Jan Rejdvik går i pension efter 22 år som konditor i Vimmerby och lämnar över ansvaret på Bageri Guldkringlan till Nina Viklund och Cissi Albertsson.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-12-30 06:00

Det var i september som Percy Hesselgård med familj tog över det konkursdrabbade Vibako. Den tidigare ägaren Herluf Nessen har funnits med i verksamheten på senare tid, men är nu redo att ta steget bort från den dagliga verksamheten. Detsamma gäller Jan Rejdvik som har jobbat som konditor i 44 år totalt, men nu är redo för pension.

– De senaste 22 åren har jag varit på Vibako och sedermera Guldkringlan. Det kändes rätt att kliva åt sidan nu och låta yngre krafter ta över, säger Jan Rejdvik.

Ersättaren Cissi Albertsson är redan på plats och kommer tillsammans med Nina Viklund sköta konditoravdelningen på bageriet. Nuvarande VD:n Percy Hesselgård aviserar också att han kommer att ta en annorlunda roll framöver.

– Jag kommer lämna över posten som VD till våren och istället fokusera på produktutveckling som egentligen är mer min grej och något som behöver satsas på för framtiden, säger han och syftar på läget som råder i branschen som följd av coronapandemin.

– De första två månaderna efter att vi tog över var bra försäljningsmässigt. Däremot såg vi en klar minskning när striktare restriktioner infördes mot restauranger och andra storkök som vi levererar till. Sedan har vi det extra tufft som nystartat företag då vi inte har rätt att ta del av stödpaket, säger Percy Hesselgård.

Något som fått ett uppsving i rådande läge är däremot bageriets egen butiksförsäljning.

– Vår lokal ligger lite avsides, men jag upplever att alltfler hittar hit och upptäcker vårt utbud. Vårt fokus ligger ju på att sälja till kund att ta med och det passar in i tiden. På så vis är det lite tur i oturen att vi inte har någon caféverksamhet, säger Hesselgård.

Något som bageriet önskar på sikt är att kunna sälja sina produkter i butiker i Vimmerby. Som läget är nu levererar man bara till butiker i Västervik och Hultsfred och flera andra mindre orter i trakten.

– Det är tufft att konkurrera med butikernas eget bakeoff-bröd, men ska man tänka mer på att välja närproducerat kan man som kund efterfråga det.

Ett ständigt problem för matproducenter är matsvinn. Tidigare har bageriet sålt överblivet bröd som djurfoder, men alternativ har hittats.

– Två dagar i veckan skänker vi bröd till kyrkan i Vimmerby som sedan får fördela det till bättre behövande. Det känns bra, säger Percy Hesselgård.

Percy Hesselgård tog över Vibako från Herluf Nessen för fyra månader sedan och driver numera Bageri Guldkringlan.
Percy Hesselgård tog över Vibako från Herluf Nessen för fyra månader sedan och driver numera Bageri Guldkringlan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!