Smittskyddsläkaren: "Inte bara ovaccinerade på sjukhus"

Hur ser smittspridningen ut? Bör äldre vara mer oroliga för influensan än covid-19? Kan man ta både influensa- och covid-vaccinet samtidigt? Och vilka hamnar på sjukhus? Regionens tillförordnade smittskyddsläkare Staffan Sylvan svarar.

Staffan Sylvan säger att smittspridningen inte är oväntat hög, men att det kan bli aktuellt med nya restriktioner om smittspridningen ökar. Samtidigt tycker han att det är "oyckligt" att provtagningen avbröts, när smittotoppen förväntas komma om drygt en månad.

Staffan Sylvan säger att smittspridningen inte är oväntat hög, men att det kan bli aktuellt med nya restriktioner om smittspridningen ökar. Samtidigt tycker han att det är "oyckligt" att provtagningen avbröts, när smittotoppen förväntas komma om drygt en månad.

Foto: Adam Wrafter/skärmdump

Vimmerby2021-11-15 18:00

Hur är läget på smittskyddsenheten just nu? 

– Det är ungefär som det brukar vara – mycket jobb med att samordna olika verksamheter. De som har det mest arbetssamt är vår smittspårningsenhet. Under några veckor har vi nu haft en långsamt ökande trend av diagnosticerade patienter med covid-19.

Vad beror ökningen på? 

– Delvis beror det på att vi har en omfattande smittspårning i skolorna, där många är ovaccinerade. Insjuknar någon i en skolklass så är det många som behöver testa sig. Lyckligtvis är detta människor som får en lindrig sjukdomsbild. 

Hur är läget på sjukhusen? 

– Vi har en till ett par som vårdas inneliggande per vecka, och de senaste veckorna har endast en individ behövt intensivvård. Det som oroar oss nu är om äldre, som behöver mer sjukhusvård, skulle insjukna. Därför är det så oerhört viktigt att man vaccinerar sig, och att man som äldre tar tredje dosen.

Vilka hamnar på sjukhus?

Staffan Sylvan har inte detaljer kring åldern på de som behövt sjukhusvård, men:

– Det är inte bara ovaccinerade som behöver sjukhusvård. Mellan 7 och 10 procent av de som behöver sjukhusvård tillhör gruppen vaccinerade, och alltså fått vaccin för mer än 14 dagar sedan. Sen vet vi inte hur lång tid det var sedan de vaccinerade sig, men vi ser att immuniteten sjunker med tiden.

undefined
"Det är inte bara ovaccinerade som behöver sjukhusvård. Mellan 7 och 10 procent av de som behöver sjukhusvård tillhör gruppen som fått vaccination för mer än 14 dagar sedan.", säger Staffan Sylvan.

De allra flesta som vaccinerat sig behöver inte provta sig om de har symptom på covid-19. Om man till exempel rest utanför Norden de närmsta 14 dagarna, eller jobbar inom vården, ska man dock testa sig. Vaccinerade ska stanna hemma vid symptom. Ovaccinerade ska provta sig för covid-19.  

Hur vet man hur smittspridningen ser ut, när vaccinerade inte behöver testa sig? 

– Det är lite problematiskt. Eftersom vaccinerade med symptom inte behöver provta sig får vi inte en heltäckande bild av hur smittspridningen ser ut. Nu är det i stället via smittspårningen som vi får en bild av hur spridningen ser ut. 

Hur påverkar den minskade testningen?

– Det gör att vi, utifrån ett smittskyddsperspektiv, är lite i samma läge som vi var i början av pandemin när det inte fanns testningsmöjligheter. Då kunde vi inte heller säga exakt hur smittspridningen såg ut. Det här är också något som diskuteras, bland annat i debattartiklar och i coronakommissionen. 

Hade du önskat att riktlinjen om provtagning fanns kvar?

– Mot bakgrund av att utvecklingen ser ut att följa det scenario – scenario 1 –  som Folkhälsomyndigheten presenterat, och att toppen på smittspridningen kommer ske någonstans kring årsskiftet, så är det olyckligt att man drog ner testningen. Man borde kanske avvaktat tills man passerat toppen. 

Vilka driver smittspridningen just nu? 

– Det förefaller som att det är den bristande immuniteten som driver smittan i samhället: alla som inte vaccinerat sig.

Hur ser de kommande månaderna ut? 

– Än så länge ser vi som sagt ut att följa, eller ligga strax under, scenario nummer 1, och det har varit en gradvis ökning de senaste 5– 6 veckorna. Fortsätter vi följa scenariot kommer toppen infalla senare under hösten.

Och om smittspridningen ökar...? 

– Om smittspridningen blir av sådan art att den påverkar sjukvården i större utsträckning, är min bedömning att man nog blir tvungen att införa vissa restriktioner. Strategin nu är att minska belastningen på sjukvården genom att vaccinera, och att smittspåra. 

Vilka restriktioner som kan bli aktuella vill inte Sylvan sia om – han menar att det helt enkelt beror på hur läget ser ut. 

undefined
I torsdags stod Johan Stark vid Riddarhusläkarna och delade ut blanketter i den långa vaccinkön för säsongsinfluensan.

Det finns också ytterligare ett orosmoln för smittskyddsenheten: influensan. 

Sylvan berättar att inga influensafall hittills registrerats i Region Kalmar. Däremot har fall upptäckts i Uppsala och Stockholm. 

– Varianten som sprids nu, H3, brukar drabba de äldre hårt. Får vi en kraftig spridning av denna kanske det kommer drabba de äldre som inte vaccinerat sig, och öka trycket på sjukvården.

Bör äldre vara mer rädda för influensan än covid-19?

– Man ska ha respekt för båda, tycker jag. Alla som är över 65 gör rätt i att vaccinera sig mot influensan, det blir en livförsäkring. 

Kan man ta båda vaccinen, för covid-19 och influensan, samtidigt? 

– Man kan ge båda samtidigt i olika kroppsdelar, det är inte några som helst problem. Vårt immunsystem är så elegant utformat att den kan ta upp olika antigener och utveckla skydd mot dem utan begränsning. 

Vem behöver provta sig?

Ovaccinerade bör provta sig för covid-19 vid symptom.

Vaccinerade behöver provta sig om: 

... De bor på ett äldreboende eller har hemtjänst, eller är äldre och bor på ett LSS-boende.

... De arbetar på ett äldreboende, ett LSS-boende eller inom hemtjänst.

... De behöver vård eller behandling, eller har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

... De arbetar inom hälso-och sjukvården.

... De får symtom inom 14 dagar efter en resa utanför Norden.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!