Tolv miljoner mer nästa år

Majoriteten i kommunstyrelsen föreslår att nämndernas ramar ska öka med tolv miljoner kronor i budgeten för 2020.

"Det är ett anträsngt läge för ekonomin" summerar Vimmerbyalliansen när ramarna för budgeten för 2020 presenteras. Fr.v. Ola Gustafsson (KD) Ingela Nilsson Nachtweij (C) Marie Nicholson (M).

"Det är ett anträsngt läge för ekonomin" summerar Vimmerbyalliansen när ramarna för budgeten för 2020 presenteras. Fr.v. Ola Gustafsson (KD) Ingela Nilsson Nachtweij (C) Marie Nicholson (M).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-06-04 19:34

– Det hade behövts mycket mer, men läget är ansträngt, säger ordföranden Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Vare sig socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna deltog i budgetbeslutet i kommunstyrelsen tidigare i dag.

– Vi kommer att lägga ett eget förslag till fullmäktige den 17 juni, säger Eva Berglund (S).

De utökade miljonerna fördelas med sex miljoner till socialnämnden, fyra till barn- och utbildningsnämnden och två till kommunstyrelsen.

Det är långt under de totalt 46 miljoner kronor som de tre nämnderna påvisat sig ha behov av.

– Det är kraftfulla prioriteringar som gäller. Vi ska se över verksamheterna. Vi tittar på personalsidan och på IT, men det finns inget konkret ännu, detaljbudgeten läggs fram i höst, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Kommunstyrelsen föreslår också att målen om ett överskott på två procent av statsbidrag och skatter ska ligg fast. Det innebär ett plus på nära 20 miljoner.

– Det blir tufft att nå. Senaste prognosen för i år pekar på ett minus på tio miljoner, säger hon.

Hon tror också att det blir svårt att klara att amortera motsvarande skattehöjningen 2015, cirka 15 miljoner kronor.

– Även det blir svårt, vi behåller den målsättningen och vi sätter också målet att investeringarna ska vara självfinansierade, men det blir också svårt att klara.

ramen på investeringsbudgeten är 80 miljoner kronor. Men också där är behoven betydligt större.

– Det blir kraftfulla prioriteringar. Vi har flera stora projekt igång, bland annat en ny förskola i Nybble och utbyggnaden av Vidala i Södra Vi.

Samtidigt som kommunstyrelsens majoritet lade fram sitt förslag till rambudget för nästa år, presenterades också senaste uppföljningen av årets budget som grundar sig på hur det ser ut till och med april. Bara socialnämnden ligger på ett minus på 20 miljoner.

– Det är framför allt placeringar och att de integrationspengar som tidigare rätat upp ekonomin inte lär komma i alls samma utsträckning, säger Eva Berglund, vice ordförande i socialnämnden.

Även barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen ser ut att landa på minus med 13 respektive två miljoner när året är slut. Sammanlagt ser kommunen ut att göra ett underskott på tio miljoner.

– Det är klart det är bekymmersamt, men nämnder har åtgärdsplaner för att minska underskotten. Sen får vi se hur långt vi kommer. Vi vill helst inte röra utjämningsreserven där det finns 15 miljoner avsatt, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Eva Berglund  (S) förklarar att partiet kommer att lägga ett eget budgetalternativ inför beslutet i kommunfullmäktige den 17 juni.
Eva Berglund (S) förklarar att partiet kommer att lägga ett eget budgetalternativ inför beslutet i kommunfullmäktige den 17 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!