Från Försvaret till Vimmerbygym

Tommy Samuelsson har efter 13 år flyttat tillbaka till Vimmerby tillsammans med Anna Hjelm och sonen John. "Det ska bli spännande att lära känna Vimmerby igen", säger han.
Tommy Samuelsson har efter 13 år flyttat tillbaka till Vimmerby tillsammans med Anna Hjelm och sonen John. "Det ska bli spännande att lära känna Vimmerby igen", säger han.

Efter 13 år är Tommy Samuelsson tillbaka i Vimmerby. Efter att ha utbildat allt från helikopterpiloter till specialförbandsoperatörer och officerare i att träna rätt står nu Vimmerbyborna på tur. "Jag hoppas kunna ta tänket vi hade i Försvarsmakten och implementera det på befolkningen här", säger han.

Vimmerby 6 november 2021 09:34

Tommy Samuelsson har tillsammans med Anna Hjelm och sonen John nyligen flyttat till Vimmerby från Halmstad. 

– Vi har köpt hus, både jag och Anna har nya jobb och sonen är på förskolan. Jag har är uppvuxen här och måste säga att jag har saknat Vimmerby. Visst är det skönt att se sig om och göra något annat men när man är småbarnsförälder så får man ett helt annat tänk. Det känns himla tryggt och roligt att vara här. 

undefined
Tommy Samuelsson har efter 13 år flyttat tillbaka till Vimmerby tillsammans med Anna Hjelm och sonen John. "Det ska bli spännande att lära känna Vimmerby igen", säger han.

Sedan 2013 har Tommy Samuelsson arbetat inom Försvaret. Först som friskvårdsledare för luftvärnet och sedan som lärare i fysisk stridsvärde på Militärhögskolan. 

– De sista tre åren la jag ner nästan all tid på att hitta träningsmetodik som faktiskt fungerar och som är vetenskapligt förankrad. Jag och min kollega läste väldigt många studier, åkte på kongresser och träffade värdsledare inom området. Det var en fördel med att jobba åt staten, det fanns aldrig några begränsningar i möjligheter att lära sig. 

undefined

De träningsmetoder som han tillslut valde att lära ut till officerare och kadetter var inspirerade av metoden conjugate. Den utgår bland annat från att träna de muskler som har till uppgift att skydda leder och motverka dålig hållning. 

– Metodiken går även ut på att hela tiden variera styrkeövningar för att motverka förslitning och stagnation. Det finns ingen quick-fix när det gäller träning, hälsa och prestationsförmåga utan det är långsiktighet som gäller. Majoritet av människor är väldigt svaga i rumpa, baksida lår, baksida axlar. Svagheter som i långa loppet kan orsak förslitningar och skador.

undefined
“Jag tror stenhårt på det som ska göras. Ny utrustning, nya maskiner, personlig träning och gymintroduktioner. Sedan är också frågan när folk vågar komma tillbaka till gymmet men vi ser försiktigt positivt på framtiden”, säger Tommy Samuelsson.

Funktionalitet är ett av Tommys ledord när det kommer till träning. Inom Försvaret har han byggt upp tre träningsanläggningar med fokus på att få soldater att börja från grunden och sedan träna sig till att kunna prestera på topp.

Sedan början av oktober är han gymansvarig Body Gym & Relax i Vimmerby och erfarenheten från Försvaret har han tagit med sig. 

– Vi har redan gjort en investering och de första grejerna kommer att ramla in nu på måndag. För en del kommer det se ut som utrustning från yttre rymden. Men det är bra grejer och det kommer gå att boka både gymintroduktion och personlig träning för att komma igång. Min vision är att folk ska lära sig träna rätt. De ska lära sig enkla grunder för att få självförtroende, kunna bli självgående i gymmet och hålla sig skadefria. 

Varför valde du att gå från Försvaret till att arbeta på gym i Vimmerby?

– Dels handlar det om att jag blivit förälder och vill ge min son en trygg uppväxt i Vimmerby. Sedan har jag jobbat så länge att jag behövde göra detta för att få mer stimulans. 

Vad är största utmaningen?

– I Försvarsmakten var det enkelt att nå ut. Då samlade jag bara alla och sa "följande gäller". Jag kunde kommunicera med 800 personer på en timme.  Nu måste jag leta efter sätt att nå ut till invånarna. Men ger man det bara lite tid tror jag att det kommer gå och att djungeltrumman kommer göra en del av jobbet. Det som avgör tror jag också är att kunna bevisa att det man gör är bra, mer handling än ord. Till exempel har jag nu haft en klient med ryggproblematik. Redan efter två veckor hade symtomen börjat avta. Då talar handlingen för sig själv.

Tommy Samuelsson

Ålder: 36.

Familj: Sambo Anna Hjelm och sonen John.

Bor: Vimmerby.

Utbildning: Idrottsvetenskapligt program.

Arbete: Har jobbat inom Försvaret med utbildning inom träning och fysisk prestationsförmåga. Jobbar nu som gymansvarig på Body Gym & Relax.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa