Vimmerbybo tvättade pengar åt "okända" bedragare

Tonåringen lånade ut sitt mobilnummer och sitt swish. Där tog han emot tusentals kronor som sen swishades vidare. Han fick några tusen för besväret. Men penningtvätten var en del i en bedrägerihärva.

26 000 kronor passerade Vimmerbybons swishkonto på en och samma dag. En del behöll han själv som ersättning för besväret.

26 000 kronor passerade Vimmerbybons swishkonto på en och samma dag. En del behöll han själv som ersättning för besväret.

Foto: Ylva Forslund

Vimmerby2024-02-21 15:06
undefined
26 000 kronor passerade Vimmerbybons swishkonto på en och samma dag. En del behöll han själv som ersättning för besväret.

Nu står tonåringen från Vimmerby kommun åtalad för två fall av penningtvätt direkt kopplade till hackade snapchatkonton och utbredda bedrägerier.

Penningtvätten inträffade samma dag i somras och tillvägagångssättet är identiska. Flera personer fick en fråga från en vän om de snabbt kunde låna ut 6 500 kronor så att vännen kunde köpa en vara på Blocket, men vännens swish funkade inte. Därför skulle pengarna swishas direkt till säljaren. Sen skulle vännen återgälda det så snart som möjligt.

När de som ställde upp på det i tron att de hjälpte en "vän" insåg att vännens konto var kapat var det för sent. Då hade Vimmerbybon redan swishat större delen av pengarna vidare längre in i bedrägerihärvan. 

Sammanlagt passerade 26 000 kronor hans konto den dagen. Det är insättningar från fyra olika personer alla på 6 500 kronor. Två av avsändarna har anmält att de blivit lurade.  

Tonåringen erkänner brotten och säger i förhören att han blev kontaktad en kille som ville att han skulle ta emot swish och få en del av summan. 

Vem killen är? Nej, det minns han inte.

På förhörsledarens fråga om han inte anade att pengarna kunde komma från brottslighet, svarar han:

"Kanske, jag vet inte, jag tror det. Jag behövde överleva, jag har ingen inkomst."

I förhören berättar han också att han inte har några skulder, men har haft.

Vad handlade skulden om?
"Knark".

undefined
En Vimmerbybo i tonåren åtalas för att ha tvättat pengar i en utbredd bedrägerihärva.

Av de 26 000 kronorna behöll han 8 000 kronor för egen del. De swishade han snabbt till personer i sin närmaste omgivning. Det motiverar han bland annat med att han vill ha ut en del av dem i kontanter och att han inte kunde ta sig till en bankomat.

Den större delen, 18 000 kronor, swishade han vidare till ett nummer han fått i den ursprungliga uppgörelsen.

"Det var den personen som fick 18 000 kronor som skulle få pengar. Jag fick ett nummer, och då skickade jag till det" säger den unga Vmmerbybon i förhören.

undefined
Vimmerbybon skickade pengarna vidare till en 25-årig kvinna från Jönköpings län som nyligen dömdes för penningtvätt av Eksjö tingsrätt.

Mottagare av de pengarna är en kvinna i 25-årsåldern bosatt i Jönköpings län. Hon dömdes i december i fjol för nio fall av penningtvättsbrott som skett dagarna intill den dag Vimmerbybon tvättade bedrägeripengar. Beloppen är de samma, 6 500 kronor per inkommande swish. Hon säger i Eksjö tingsrätt att hon hotats till att delta av en kompis till sin tidigare pojkvän, och att hon swishat vidare till honom.

Hon döms till skyddstillsyn.

Vad Vimmerbybon får avgör Kalmar tingsrätt framöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!