Gatuchefen i Vimmerby lämnar med omedelbar verkan

På måndagen stod det klart att gatuchefen Roger Lindell lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Samhällsbyggnadschefen säger att det inte är något personligt – men att de haft delade meningar i olika frågor.

Roger Lindell lämnade på måndagen sin tjänst som gatuchef i Vimmerby kommun.

Roger Lindell lämnade på måndagen sin tjänst som gatuchef i Vimmerby kommun.

Foto: Arkiv

Vimmerby2024-10-07 15:54

Det var på måndagen som det stod klart att gatuchefen i Vimmerby lämnar sin tjänst på stående fot.

Vimmerby Tidning sökte Roger Lindell i fredags men då var han sjuk. På måndagsmorgonen hade han ett telefonmeddelande inlagt "återkommer..." men inget klockslag eller dag inlagd.

När tidningen fick tag i hans assistent strax före tio svarade hon, att som hon förstått det, skulle han inte komma in under dagen och berättade inget mer. Då hade gatukontoret avslutat sitt måndagsmöte och förmiddagskaffe.

Senare på dagen gick Dagens Vimmerby ut med att gatuchefen slutat.

Roger Lindell kom för knappt tre år sedan från BoKlok, där han arbetat som planeringsspecialist i nio år. Under 20-talet år har han också varit jourhavande räddningsledare vid räddningstjänsten.

När Vimmerby Tidning på måndagseftermiddagen får kontakt med samhällsbyggnadschefen Klas Svensson, som sitter i möten, vill han inte berätta vad som ligger bakom Roger Lindells abrupta avhopp från kommunen.

Kan du berätta vad som hänt, hur villkoren ser ut och vad som händer nu?

– Jag går inte in och kommenterar enskilda ärenden men vi har gjort en överenskommelse att Roger Lindell säger upp sig själv och är arbetsbefriad fram till årsskiftet. Därefter får han sex månaders lön som avräknas om han får ett annat jobb, därför vet jag inte den exakta kostnaden för kommunen.

Roger Lindells lön är just nu 59 900 kronor i månaden men kommer efter lönerevision, som kommunen skjutit på nu till hösten, att resultera i att lönen höjs retroaktivt från april i år till 61 800 kronor. Om Lindell inte får något nytt jobb blir det en kostnad för kommunen på cirka en halv miljon i lön. Räknar vi med semesterersättning, arbetsgivareavgifter och pensionsavsättningar kan totalsumman bli över 800 000 kronor räknat på nio månader.

undefined
Klas Svensson är samhällsbyggnadschef i Vimmerby. Han tar nu över såväl driftchefens som gatuchefens uppgifter.

När gjorde ni den här uppgörelsen?

– Jag kommenterar inte enskilda ärenden men det är klart att innan man kommer fram till en uppgörelse har det gått rätt lång tid och mycket diskussioner.

Vem kommer att ta över Roger Lindells uppgifter nu?

– Till att börja med kommer jag att gå in i stället och sedan ska vi se till att få en driftchef på driften på plats så fort som möjligt och avsluta den rekryteringen. Sedan ska vi titta över hela organisationen och göra eventuella justeringar innan vi rekryterar en ny gatuchef.

Klas Svensson tror att en ny gatuchef kommer att anställas först efter årsskiftet. Svensson tar även över det tillfälliga ansvaret som driftchef från Lindell.

Är det en schism mellan dig och Lindell?

– Det är inget personligt. Vi har haft lite olika syn och vinklingar på lite olika saker.

Kan du ge något exempel?

– Det går jag inte in på.

undefined
Tomas Larsson, lämnade tidigare i år tjänsten som driftchef i kommunen efter fem år.

Du förlorade driftchefen i somras, Tomas Larsson. Varför tappar ni chefer?

– Jag kommenterar inte det heller.

Tomas Larsson sa då att han grunnat en tid på sitt beslut att lämna jobbet efter fem år. Han hade inget nytt på gång utan skulle gå till Arbetsförmedlingen och söka jobb, något han varit förskonad från tidigare under sin karriär.

Ny driftchef hoppas Klas Svensson ska finnas på plats under hösten.

Hur känner du själv nu när Roger Lindell slutat?

– Det är jättetråkigt, det är inget man önskar utan jag hade helst sett en annan lösning, säger Klas Svensson, som själv tillträdde sin tjänst i början av förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!