Toppenskördar gläder traktens bönder

En riktigt bra förstaskörd och en normal andra. Både i Vimmerby och Västerviks kommuner har det varit en bra sommar hittills för lantbrukarna.

Jonas Uhre, Locknevi, är också nöjd med årets vallskörd.

Jonas Uhre, Locknevi, är också nöjd med årets vallskörd.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vimmerby2021-08-12 07:00

Per Svensson har varit lantbrukare på Lörstad i Blackstad sedan 1999. Han har aldrig upplevt en så bra förstaskörd på vallarna som den här sommaren.

– Det blev enormt. Rekord. Och bra värden också. Det behövs både protein och energi för att göra mjölk, säger han.

Jonas Uhre, lantbrukare från Locknevi, är också nöjd.

– Förstaskörden var riktigt bra. Det kan nog alla i det här området hålla med om, säger han.

Trots den stora förstaskörden, blev det ändå en normal andraskörd, och återväxten till tredjeskörden ser också lovande ut, liksom spannmålen.

Att förstaskörden blev så bra, beror enligt Per Svensson på att maj månad var förhållandevis kall, men ändå med en hel del sol.

– Då mognar inte strået, utan gräset fortsätter växa.

Det betyder att den gamla Bondepraktikan i alla fall på denna punkt har helt rätt i sitt konstaterande om "maj kall, fyller bondens lada all".

Tredje vallskörden räknar Per med att ta i slutet på september.

– Där väntar man längre, eftersom man inte vill ha upp gräset för högt till vintern sedan, säger han, medan vi traskar bort för att titta på majsen.

Här kan man tala om rejäla plantor. De växer redan högt över huvudet på Per och majskolvarna är på god väg att bli stora. Men skörden dröjer ända till oktober, precis innan första frosten, så att kolvarna hinner bli helt mogna, eftersom det är där den mesta näringen sitter.

Årets sommar har varit perfekt för majsen, med de höga temperaturer som rådde i juni.

– Den trivs när det är djungelvarmt och lagom med nederbörd, säger Per.

Han gillar att majsen är så pålitlig som gröda. Den ger hög avkastning per hektar och fungerar bra i magen på korna. Dessutom är den torktålig.

– Har den väl satt rötter, klarar den en månad utan nederbörd, säger Per.

Som ett resultat av torrsommaren 2018 har det blivit lite andra grödor på Lörstad. Bland annat en del lucern i vallarna. Det är en växt med långa, grova rötter, som når vatten längre ner och därför klarar torka bättre.

För att stå bättre rustade inför en dålig sommar, försöker man på Lörstad att få ihop så stor skörd att det finns en buffert. Målsättningen är att ha kvar ensilage som räcker i en eller två månader till, när det är dags att ta förstaskörden.

Lörstad lantbruk drivs av bröderna Per och Magnus Svensson, tillsammans med en anställd, Hanna Ingesson. På gården finns 140 mjölkkor. 

Per Svensson, lantbrukare på Lörstad, är nöjd med hur majsen har utvecklats i år.
Per Svensson, lantbrukare på Lörstad, är nöjd med hur majsen har utvecklats i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!