Torenfält och Svensson frias

Kalmar tingsrätt friade i går ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Krister Torenfält, C, och förvaltningschefen Sten Olof Svensson från ansvar för den arbetsplatsolycka där en 16-årig elev från Båtbyggarskolan skadade händerna under sin praktik. Företagaren som tagit emot eleven får dock en företagsbot på 50 000 kronor.

Vimmerby2010-12-21 07:15

Hösten 2007 fastnade en då 16-årig elev från Båtbyggarskolan med båda händerna i en bandputsmaskin. Olyckan skedde i samband med hans APU-praktik på en plats han ordnat själv, på ett snickeri i Kalmar. Skadorna blev så allvarliga att topparna på två fingrar fick amputeras och han fick avbryta sin utbildning. Fortfarande lider tonåringen av nedsatt greppförmåga, rörlighet och känsel, ett finger är felställt och han har svårt att lyfta saker.

Arbetsmiljöbrott
Innan 16-åringen påbörjade sin praktik gjordes ingen kontroll av arbetsplatsen från skolans sida. Men vem i Vimmerby kommun bär det straffrättsliga ansvaret för att gymnasiet, närmast båtbyggarskolan, inte fullgjort vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagstiftningen?
Kammaråklagaren ansåg att det var ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Krister Torenfält och dåvarande förvaltningschefen Sten Olof Svensson, som bar ansvaret och åtalade de båda för arbetsmiljöbrott.
Men i domen från Kalmar tingsrätt ogillas åtalet mot både tjänsteman och politiker. Tingsrätten menar att det är oklart om var arbetsgivaransvaret för APU-platser var placerat i Vimmerby kommun när olyckan skedde och om det enligt kommunens policy ska anses delegerat till barn- och ungdomsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om