Torgerd, 80, bjussar på läsning på Borghaga

Torgerd Karlsson, 80, håller läslusten vid liv – med högläsning på Borghaga. Nu ska de frivilliga högläsarna bli fler. Jättemånga fler. Kalmar län är nämligen först ut med en ambitiös satsning, där målet är högläsning på alla äldreboenden.

Borghaga är ett av de boenden i Vimmerby kommun som redan har högläsning.

Borghaga är ett av de boenden i Vimmerby kommun som redan har högläsning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-01-17 20:00

Högläsning och projekt för ökad läsning finns redan nu i flera kommuner i länet. I exempelvis Vimmerby kommun läser frivilliga tidningen och böcker för de äldre på Borghaga och Vidala i Södra Vi.

– Det ger så mycket tillbaka, det är sannerligen inte besvärligt, säger Torgerd Karlsson, som började med högläsning när hon själv gick i pension från jobbet på dåvarande äldreboendet Eken, 1999.

Erfarenheterna är goda från de kommuner som har ideell högläsning och efter att Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län fått stöd på 4 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet ”Läslust – Hela livet!” är målet att inspirera fler ideella högläsare, så att alla äldreboenden i länet får tillgång till guldkant med med högläsning.

– Det som är nytt är dels den höga ambitionen, dels att vi ska skapa en digital plattform där högläsare kan inspireras, lära sig mer och få gemenskap med andra högläsare, säger projektledare Jessica Bergsjö.

Under våren drar Vuxenskolan igång studiecirklar för högläsare i kommunerna.

– Vi samarbetar med biblioteket för tips på böcker och vid en träff tar vi även upp bemötande av dementa. Det är viktigt att den som läser känner sig bekväm och lugn, men det är absolut ingen prestation eller skådespelarinsats det handlar om, säger Marianne Leijon, verksamhetsutvecklare Vuxenskolan i Vimmerby och Hultsfred.

Vid inspirationsträffar på olika platser i länet – i Vimmerby den 6 februari – hoppas man hitta fler som vill bli högläsare.

– Vi behöver jättemånga fler och kommer att leta efter nya läsare med ljus och lykta. Det här är ett viktigt projekt som verkligen känns gott i hjärtat. Tillgång till litteratur är en demokratisk rättighet i Sverige och även om man har svårt att läsa på grund av ålder, funktionsnedsättning eller demens finns den rättigheten kvar, säger Jessica Bergsjö.

Vem kan bli frivillig högläsare?

– Alla som älskar böcker och som har lite tid över.

Marianne Leijon säger att högläsarna får ut lika mycket av lässtunderna som de som lyssnar.

– Läsning ger ro, och man känner att man gör något meningsfullt som uppskattas.

Något som rutinerade högläsaren Torgerd Karlsson skriver under på.

– Jag skulle själv vilja ha någon som läste för mig, om jag behövde. Ibland läser vi tidningen, ibland ett kort stycke ur någon bok de tycker om. Och så fikar vi.

Jessica Bergsjö har ingen uppgift om hur många äldreboenden det finns i Kalmar län.

– Det är många. Det är en stor apparat, men vi har tre år på oss. Både forskning och erfarenhet visar att människor mår väl i de här lässtunderna, det är något magiskt med högläsning, men det har inte funnits tid och kraft att organisera det så stort. Vi vet att personalen är pressad och att då få till sig en engagerad ideell högläsare en gång i veckan blir en extraresurs som möjliggör det här. Om vi hittar en bra arbetsmodell är tanken att Vuxenskolan i hela Sverige ska kopiera vårt sätt att jobba.

Marianne Leijon, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan vill att fler följer Torgerd Karlssons exempel.
Marianne Leijon, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan vill att fler följer Torgerd Karlssons exempel.
Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden stöttar projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. År 2017 delades 597 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!