Torghandlare vägrade flytta på sig

Kommunen har infört nya regler för torghandeln i år, men en av torghandlarna menar att han inte fått ta del av de nya reglerna. Därför parkerade han sin vagn på den vanliga platsen. Han fick till slut avhysas med polisens hjälp.

Polis tillkallades till torget eftersom en torghandlare vägrade flytta på sin vagn, trots att han inte hade tillstånd.

Polis tillkallades till torget eftersom en torghandlare vägrade flytta på sin vagn, trots att han inte hade tillstånd.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2022-06-17 17:30

– När jag parkerade här i morse så kom de och sa till mig att jag inte får stå här, säger mannen som på fredagsmorgonen ställt upp sin torghandelsvagn på den vanliga platsen på torget. 

Han har under flera år varit på torget med sin verksamhet och pekar på att det i hans tillstånd står att han har rätt att stå där en gång i veckan. 

Vimmerby Tidning ringer kommunens gatuchef Roger Lindell, för att reda ut vad som gäller.

– Det är nytt för i år att under tiden som sommartorget är på plats, mellan den sista maj och sista augusti, så är inte saluplatsen på torget öppen för handel. Då är det backen, gågatan mellan banken och Lindex, som är öppen för den dagliga torghandeln. Det är för att vi ska ge plats och möjlighet till en lugn och fin miljö på torget med sittmöjligheter, blommor och uteserveringar och liknande. 

Torghandlaren menar att en annan torghandlare ställde upp sitt stånd under torsdagen och att då ingen från kommunen klagade.

Så vagnar som ställer sig på torget nu får inte stå där?

– Så är det. Vi har inte någon som står på torget och vaktar hela dagen, utan det är när vi är ute och rör på oss som vi tittar så allt står rätt till. Det är olyckligt om någon har lyckats stå där en hel dag utan att någon sagt till. 

Roger Lindell berättar att man förmedlat det nya beslutet om att ingen torghandel ska hållas genom ett mejl. Ett mejl som mannen på torget menar att han inte fått.

På fredagsförmiddagen sa mannen till Vimmerby Tidning att han vägrar flytta på sig och att han vill stå kvar bara för dagen. 

Vad händer om han inte flyttar vagnen?

– Vi får i såna fall ringa en bärgare som får ta bort vagnen. Det är som att man parkerar någonstans där man inte får och inte flyttar på bilen. Det är väl egentligen det vi kan göra, för vi kan inte gå dit själva och handgripligen släpa bort någon, säger Roger Lindell.

Strax efter klockan 11:30 anlände en polispatrull till torget.

– Det är en vagn som inte har tillstånd att vara där. Kommunen har varit där och sagt till men mannen vill inte flytta på sin vagn, så därför kallas vi dit, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen. 

När Vimmerby Tidning återvänder till torget på eftermiddagen har vagnen flyttats och står nu på den plats som kommunen anvisat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!