Torka som kostar

Det behövs inte mycket regn för att det ska hända något i bondens marker. Efter långtorkan räckte det med helg för att växtkraften skulle vakna en smula. Men det räcker ändå inte. Den ihållande värmen och torkan har satt sina spår och kommer att få konsekvenser för både kött- och mjölkproducenter.

Sofia Nilsson gör sig redo för ett pass med röjsågen. Att hålla betesmarkerna öppna är bondens eviga syssla på "lediga" stunder.

Sofia Nilsson gör sig redo för ett pass med röjsågen. Att hålla betesmarkerna öppna är bondens eviga syssla på "lediga" stunder.

Foto:

Vimmerby2006-08-29 05:28

- Vi tappade en tredjedel av andraskörden jämfört med ett normalår, säger Torbjörn Nilsson.
Och förstaskörden var också klenare, om än av näringsmässigt god kvalitet. Spannmålsskörden från i våras slogs av i förtid, när det behövdes foder. Då får man hoppas på tredjeskörden, men det räcker ändå inte.
Det är tredje sommaren på egna lantbrukarben för Torbjörn och Sofia Nilsson, och det har varit en tuff sådan.
Vi andra, vi som med tillfredsställelse hört meteorologernas "och värmen fortsätter" dag efter dag, vecka efter vecka och inte haft annat än möjligen den egna trädgården att bekymra oss över - vi kanske har något svårt att sätta oss in i hur det kan vara att vara bonde ett år när torkan slår till.
- Det är ett år som det här som bönder som kanske står i valet och kvalet om de ska fortsätta bestämmer sig. Det är ju inte jättekul, och många har det väldigt kämpigt, säger Sofia.
Till allt elände tog vattnet slut. Brandkåren fick fylla på vattentornet i byn.
- Det blev till att borra, men 160 meter hjälpte inte, så vi fick lägga i 24 kilo dynamit, säger Torbjörn.
Vad kostar en solsommar? Torbjörn har räknat lite på det, vet inte precis, men tror att det kanske kan hamna på 100 000 kronor, minst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om