Torkan tuff för trädgårdsbranschen

Trädgårdsbranschen slokar i den heta och torra sommaren."Det började jättebra, sedan har det varit jättedåligt", säger Anette Hagelin, Hagelins Handelsträdgård."Vi kan inte uppmuntra våra kunder att köpa, vi får istället uppmuntra att titta och komma tillbaka", säger Monika Johansson, Vidersborgs Plantskola.

Torrt så det prasslar. Ormbunkar överlever torkan genom att helt enkelt vissna ner.

Torrt så det prasslar. Ormbunkar överlever torkan genom att helt enkelt vissna ner.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-07-31 08:00

Försommaren började starkt med slutsålda sommarblommor redan innan säsongen brukar börja. Men sedan vissnade intresset. Extremtorka och bevattningsförbud sätter sina spår i trädgårdsbranschen.

– Det är verkligen inget optimalt trädgårdsår. Det är mycket lugnare än det brukar, folk köper inte växter att plantera ute – men det såldes inte mycket träd, buskar och perenner förra sommaren heller, säger Anette Hagelin, Hagelins Handelsträdgård i Vimmerby och lägger till att det är nog allra värst för odlarna.

– Vi kan åtminstone välja att beställa det vi behöver. Odlarna sitter med höstastrar och bollkryss som ingen vill köpa in.

Monika Johansson, Vidersborgs Plantskola i Vimmerby, tror att det är hög tid att tänka på nytt sätt.

– Även kunderna måste flytta fokus från vår till höst. Kanske inte lika inspirerande, men det är mycket vunnet om man planterar på hösten istället, så växterna hinner etablera sig. De klarar sig mycket bättre. Som det är nu finns det nog ingen som får sälja något, det är väldig stiltje. Och vi kan heller inte uppmuntra våra kunder att köpa växter när det är torrt och bevattningsförbud. Vi får uppmuntra att titta och komma tillbaka.

Bevattningsförbud betyder att man inte får vattna med slang eller spridare. I viss utsträckning kan man vattna – med kanna. Men var ska man lägga fokus när hela trädgården ser döende ut?

– Perenna växter är ingen vits att lägga krut på, det mesta klarar sig. Vintergröna växter och nyplanterade träd är känsligare. Man ska också komma ihåg att kranvatten lakar ur och det kan gå åt mera näring till krukor, säger Anette Hagelin.

Monika Johansson tycker det är viktigt att vattna rätt, när man får.

– Nyplanterat måste få vatten, vill man ha bär och grönsaker går det också åt. Men generellt gör man mer skada med att vattna lite ytligt. Växter behöver anstränga sig lite för att rotsystemet ska bli starkt. Samtidigt är det svårt att säga att allt som står i backen och är etablerat klarar sig. I år är det ju så torrt så det prasslar.

Handelsträdgårdarna hoppas på regn, svalka och en bra höst.

– Vi kommer att satsa mer på att informera om hur bra höstplantering är, säger Monika Johansson.

– Kommer det några rejäla rotblötor kanske hösten blir bättre. Det är värre för bönderna, de kan inte skörda ”någon annan gång”, säger Anette Hagelin.

Trädgårdstips i torkan

- Ta vara på allt vatten du kan, sätt en hink i duschen, ha en extrabalja för att fånga upp spillvatten i diskhon. Det blir mer än du tror. - Vattna rätt. Aldrig mitt på dagen i starkt solljus. Passa på att vattna om det kommit regn. Fuktig jord tar bättre upp vattnet än den kruttorra jorden. - Sätt krukor på ett rejält fat, som samlar upp överskottsvatten som växterna kan suga upp. - Klipp ner perenner, så slipper de lägga energi på att försörja halvvissen bladmassa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!