Att stå med en förhållandevis nyetablerad besöksträdgård en växtsäsong som 2018 är en utmaning. Även om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs har dispens att vattna är förutsättningarna tuffa.
– Vi får vattna känsliga växter, men det handlar hela tiden om avvägningar. Det är klart att vi är en näringsverksamhet som är beroende av vattnet som många andra, men vi måste också ta hänsyn till att vi är en del av samhället och har ansvar att bära vår del när det gäller att inte överkonsumera, säger trädgårdsmästare Karin Eliasson.
Vissa ytor lämnas därhän. Annat får vatten, huvudsakligen droppbevattning. Vattenspel och vissa vattenfunktioner är avstängda.
– Det blir väldigt mycket prioriteringar, vi håller liv i känsligare perennplanteringar som vi vet dör utan vatten och träd och buskar som ännu inte har etablerade rotsystem. Större träd och buskar är ju ändå alltid dyrast och svårast att ersätta. Är det vissa växter som stryker med är det bättre att det är små, som är lätta att byta ut.
Man får också vara beredd att ta diskussionen med besökarna.
– Många är intresserade av hur vi hanterar torkan och jag upplever att folk är väldigt välvilligt inställda till att vi faktiskt tar ansvar.
Vd Jocke Johansson kan inte se att sommarens extremväder påverkat Astrid Lindgrens Näs i tillnärmelsevis samma utsträckning som i Astrid Lindgrens Värld.
– Parken lider mer av värmen. På Näs kan man uppleva så mycket inomhus och fram till igår hade vi 24 000 besökare på Näs att jämföra med 26 000 samma datum i fjol. Guidningarna i barndomshemmet har ökat med hela 12 procent. Totala antalet gäster på guidning fram till förra veckan var 1 800, i fjol 1 600.
Extremväder och explosiva årstidsväxlingar påverkar växterna och trädgårdsmästare Karin Eliasson ser att det finns anledning att diskutera hur man kan förbereda sig för framtiden.
– Vi vet inte hur vi ska förhålla oss till det vi sett de senaste åren där det antingen inte regnar alls, eller kommer slagregn och stora vattenmängder, men vi måste dra slutsatser. Det vi ser nu är att många växter inte är vana vid det här, de har nästan ingen kraft kvar.