Träd och ledningar nedslagna av blixten

Ett stort antal träd har slagit till marken och stängt av vägar. Även elledningar har slagits omkull i det kraftiga åskovädret som drog fram över Vimmerby vid 16.30-tiden i dag.

Blixten har skalat av en björk i en privat villatomt på Kungsgatan i Vimmerby.

Blixten har skalat av en björk i en privat villatomt på Kungsgatan i Vimmerby.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-06-03 17:57

– Det här är det sjukaste jag har sett. Det är som plockepinn, säger vår reporter Micael Rundberg som möttes av träd över vägarna på ett flertal ställen öster om Vimmerby.

Han rapporterar om två stora tallar som slagits omkull precis intill rikväg 40 vid Långbrössle. I väntan på att träden kunde sågas bort var vägen ofarbar. Det samma gällde vägen från rikväg 40 mot Alsta där träd fälts till marken och låg rakt över vägen. Även gamla riksvägen nära Borstingshult var vägen stängd av omkullslagna träd.

I byn Koppetorp har en stor björk fallit och slagit ner en elledning på vägen.

Däremot är de rapporterade strömavbrotten färre i Vimmerby kommun än i grannkommunerna Hultsfred och Västerviks kommuner. Vid 17.30 finns ett knappt tiotal avbrott rapporterade hos Eon.

Enligt SMHI har det blixtrat rejält under eftermiddagen.

– Vi har 2 700 registrerade urladdningar i kalmar län under dygnet, och de flest är ju från eftermiddagen, säger Jon Jörpeland, jourhavande meterolog på SMHI.

I det räknas även blixtar mellan moln.

Räddningstjänsten har dock inte fått några allvarliga larm.

– Nej inte ännu i alla fall. Det har varit en del problem med teknik och utlösta automatlarm. Men man vet aldrig med alla dessa blixtnedslag. Fukten i marken kan fördröja antändningen, säger Ola Ståhlgren, jourhavande räddningschef i beredskap i Vimmerby.

Vägen från Långbrössle mot Alsta blev helt blockerad av omkullslagna träd i ovädret.
Vägen från Långbrössle mot Alsta blev helt blockerad av omkullslagna träd i ovädret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om