Experten: Så tar du ta hand om växterna i torkan

Gulnande trädgårdar och slokande växter. Torkan märks nu bland tomter, odlingar och rabatter runtom i Vimmerby. Trädgårdsentusiasten Linda Ogebrink tipsar om hur man bäst kan ta hand om sina växter nu när det är riktigt torrt.

Linda Ogebrink odlar både grönsaker och blommor. För att växterna ska klara sig så bra som möjligt i torkan gör hon flera åtgärder. Bland annat täckodlar hon.

Linda Ogebrink odlar både grönsaker och blommor. För att växterna ska klara sig så bra som möjligt i torkan gör hon flera åtgärder. Bland annat täckodlar hon.

Foto: Privat, Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-06-16 06:00

Det är ordentligt torrt i naturen. I Vimmerby uppmanas kommuninnvånarna att spara vatten och Länsstyrelsen i Kalmar gick i förra veckan ut med att det inte längre är tillåtet att använda åvatten för bevattning på grund av risk för skada på miljön.

– Det är jättejättetorrt. Ibland känner jag för att ge upp för man kommer aldrig ikapp med vattnet. Sedan växer det faktiskt en del ändå, vissa växter står ut med torkan. Blåklinten är jättevacker och har knappt fått något vatten. Pionerna växer jättefint. Generellt växer de perenna blommorna bra, berättar Linda Ogebrink. 

undefined
"Själv har jag planterat mycket nya träd och buskar under våren för det brukar vara bra att plantera då eftersom det brukar komma en del regn. Så jag behöver prioritera dem", säger Linda Ogebrink. Arkivbild.

Vid hemmet utanför Vimmerby odlar hon både snittblommor och grönsaker. Sedan några år tillbaka erbjuds också självplock utifrån tillgång. Precis som för andra ställer torkan till problem. 

– Det blir att man får prioritera vad som är viktigast att få fram. Själv prioriterar jag träden, buskarna och de perenna nyplanterade växterna. Men även sådderna på friland, som morötter, de behöver vatten för att överhuvudtaget kunna gro. Jag har också sått en hel åker full med solrosor men där beror det helt på regnet om det gror eller inte.

undefined
Vid täckodling går det att använda sig av gräsklipp, löv, ensilage, fårull eller liknande.

För att odlingar och plantor ändå ska växa så bra som möjligt trots vädret har hon en rad tips och trix:

  • Det första man kan göra är att täckodla. Att man inte lämnar jorden bar utan täcker med gräsklipp, löv, ensilage, fårull eller liknande. Det hjälper vattnet att inte avdunsta. 
  • Om man har jord som har mycket organiskt material i sig, som löv och kompost, så binder det vatten mycket bättre än om det bara är sand, då rinner det rakt igenom. 
  • Har man krukväxter kan man tänka att man inte ska ha dem i gassande sol. Man kan flytta undan och ställa i skuggan.
  • Att man vattnar på kväll, natten eller tidig morgon. Vattnar man på dagen avdunstar det jättemycket. Det skadar också växten om man vattnar på bladen och solen skiner samtidigt. 
  • Det är mycket bättre att punktbevattna än att använda sig av en vattenspridare. När man bara vattnar lite grann blir det bara blött på ytan, så ska man vattna är det bättre att vattna ordentligt på samma ställe så att det kommer ner till rötterna. Om det inte rör sig om nysådd för då behövs vatten vid ytan.
  • Förodla är bra för då kan man kontrollera vattningen mer.  En större planta som planteras ut är också mer torktålig. Ett litet frö som precis har grott är jättekänsligt och måste ha fukt hela tiden.
undefined
"Samla vatten inne. Som när man duschar, då kan det ta ett tag innan vattnet blir rätt temperatur, så då kan man under tiden sätta en balja och samla upp det. Eller när man sköljer grönsaker så kan man använda det vattnet att vattna mer. Så det kan man göra för att spara på vattnet", berättar Linda Ogebrink.

Ytterligare ett tips Linda Ogebrink har är att förberedda sig för regnet.

– Nu ser det ut som att komma regn på söndag. Det man kan tänka på inför är att göra som Pippi Långstrump, att vattna när det regnar. Helst ska man vattna lite innan. För när det är så torrt, och det kommer mycket regn, blir det att regnet rinner av för att jorden är så torr. Så vattnar man lite försiktigt innan så att jorden är lite fuktig då kan den bättre absorbera regnet, berättar hon.

undefined
"Tanken är att ha försäljning så att man kan komma och plocka blommor och grönsaker. Men det beror på hur det går. Det blir i så fall i augusti", berättar Linda Ogebrink. Arkivbild.

Inför framtiden kommer hon själv att välja ut växter som hon vet klarar torkan mycket bättre. 

– Nu har vi haft två år av den här extrema torkan och flera år innan dess. Så jag tänker att vi antagligen kommer behöva anpassa oss till det. Så framöver tänker jag satsa på träd, buskar, perenna blommor och perenna grönsaker för de är mycket tåligare än de ettåriga växterna.

undefined
"Potatis vattnar jag inte alls. Den klarar sig ändå", säger Linda Ogebrink.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!