Trädgårdsprofiler skapar gröna rum på Näs

En melankolisk och sorgsen mossträdgård. En lugn och stillsam lund, som under en period exploderar i hänryckning. Arbetet med andra delen i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är i full gång. Och det är två välkända trädgårdsprofiler som skapar de gröna rummen - Peter Korn och Hannu Sarenström.
- Ett roligt uppdrag man inte säger nej till!

Vimmerby2014-11-22 05:06


Novemberdiset ligger som en gråkall fuktridå. En lyckosam bonus, poängterar Hannu Sarenström, som står böjd över några av de tusentals plantor som ska ner i myllan. Det kunde ha varit vinter.
- Nu hinner vi få ner alla växterna. Och blir färdiga idag, är det tänkt.
Hannu Sarenström har skrivit ett flertal böcker, nu senast "I lundens skugga" (2013). Och lundens skugga är just vad Hannu ska ta sig an i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.
- Jag vill visa det växtmaterial som finns för skugga, där man sällan planterar. Trots att skugga faktiskt är lättare.
Marktäckande perenner med vackra blad ska ge stillsamt och återhållsamt lugn i det här partiet i trädgårdarna. Men Hannu Sarenström ser också till att det blir en dos hänryckning.
- När allt blommar, sippor, sockblommor, vivor, skogsvallmo och förgätmigej blir det en fullständigt respektlös färgkombination. Tuttifrutti! När det är över går lunden tillbaka till stillheten igen.
Det nya trädgårdskapitlet, som invigs i juni nästa år, ska spegla känslor och viktiga teman i Astrid Lindgrens författarskap.
- Känslor som är ett fundament och bottnar i hennes författarskap. Vi gör vår tolkning och kan berätta hur vi tänkt. Vad människor sedan upplever när de kommer hit kan vi inte sia om, säger Karin Eliasson, trädgårdsmästare på Nös, som svarar för grundplaneringen och utformning av "den bubblande livsglädjen", som ska anläggas i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om