Trädgårdsprofilernas hyllning till Näs: ”Det håller världsklass”

– Det här är en fantastiskt fin trädgård – utan att vara ett finrum. Jag tycker inte om när trädgårdar blir finrum, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. – Om ni inte redan vet det så säger jag det nu – det här är världsklass! Bra gjort, säger trädgårdsmästaren Lars Krantz. Trädgårdsprofilerna hyllar trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

”Det här är en fin trädgård, men den är inget finrum. Jag tycker inte om när trädgårdar blir finrum”, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Foto: Roelof Stroetinga

”Det här är en fin trädgård, men den är inget finrum. Jag tycker inte om när trädgårdar blir finrum”, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2016-06-13 13:00

Det förpliktigar att skapa en trädgård som bär Astrid Lindgrens namn. Och hur är det att bygga en trädgård kring en person som inte var trädgårdsmänniska?

– Astrid själv sa att allt stort som skedde i världen skedde först i en människas fantasi. De här trädgårdarna föddes i vår tidigare vd:s Kjell Åke Hanssons fantasi. Idén kan vid första anblicken verka konstig. Men när man jobbar här förstår man att den inte är så konstig alls. Vi går här dagarna i ända och jobbar med ett kulturarv och vi ägnar oss mycket åt att hitta nya målgrupper och nya vägar att stärka, bredda och fördjupa berättandet, nya sätt att sprida kunskap om Astrids liv och gärning, säger Karin Eliasson, konstnärlig ledare för trädgårdarna.

De gröna miljöerna har växt fram ur teman som varit viktiga för Astrid Lindgren genom hela hennes författarskap, teman som till exempel frihet, mod, melankoli och livsglädje.

Och nog får trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs gott betyg av de båda trädgårdsprofiler som var inbjudna att tala på invigningen.

Lars Krantz, själv ”pappa” till de välbesökta trädgårdarna Rosendals Trädgård i Stockholm och Wij Trädgårdar i Ockelbo, satt i referensgruppen 2013. Han tycker att trädgårdssatsningen i Vimmerby håller världsklass:

– Jag måste erkänna att jag inte varit här på några år. När jag öppnade grinden i morse blev jag alldeles skakig i knäna.

Men trädgårdar och barn, är det en bra idé egentligen?

– Barn trampar i rabatterna, plockar blommor och slänger grus i fontänerna. Men barn ger trädgården en ny dimension. En trädgård utan barn är ingenting som griper tag, förändrar och fångar oss.

Trädgårdsjournalisten, författaren och programledaren Gunnel Carlson knöt också an till det fria, lekfulla och avslappnade i trädgårdarna på Näs.

– Astrid Lindgrens Näs är en djungel där barnen redan klättrar och upptäcker saker. En trädgård ska inte vara ett finrum där allt står i räta rader, där man ska uppföra sig och som man bara använder till kalas och jul. Det ska vara som här, ett öppet vardagsrum där man bara kan vara, den ska också vara ett kök där man odlar det man vill äta och kan faktiskt också vara ett sovrum där man slänger sig på soffan och somnar efter en hård dag på jobbet.

Gunnel Carlson lyfte fram trädgårdar som attraktiva besöksmål.

– Intresset bara växer. Titta på New York, där High Line Park på de gamla järnvägsspåren är en attraktion, eller London, där man ska bygga en ny bro över Themsen – en bro som också ska vara en trädgård. Jag är glad över att Näs gett Sverige ytterligare en öppen trädgård att åka till och inspireras av. Vi ska bli lika bra på trädgård som engelsmännen, och idag är vi ett steg närmare!

”Det här håller världsklass!” Den välkände trädgårdsmästaren Lars Krantz var inte snål med berömmet. Foto: Roelof Stroetinga
”Det här håller världsklass!” Den välkände trädgårdsmästaren Lars Krantz var inte snål med berömmet. Foto: Roelof Stroetinga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om