Roboten går i skolan åt eleverna som inte kan

Elever som av olika anledningar inte kan vara i skolan kan numera delta i lektionerna ändå, tack vare en robot som fungerar som deras ögon och öron i skolbänken. Nu har kommunens första sådan flyttat in på Astrid Lindgrens skola.

Jeanette Ekberg, specialpedagog på Astrid Lindgrens skola, tror på konceptet med en robot som symboliserar elevens närvaro i klassrummet. Samtidigt, säger hon, är lösningen inte tänkt att fungera premanent. "Det här ett steg i att återgå till skolan", säger Jeanette Ekberg.

Jeanette Ekberg, specialpedagog på Astrid Lindgrens skola, tror på konceptet med en robot som symboliserar elevens närvaro i klassrummet. Samtidigt, säger hon, är lösningen inte tänkt att fungera premanent. "Det här ett steg i att återgå till skolan", säger Jeanette Ekberg.

Foto: Jeanette Ekberg, Specialpedagog på Astrid Lindgrens skola

Vimmerby2022-05-01 07:00

Roboten är ett personligt skolverktyg och alltså kopplad till en enda elev. Den är till för att eleven ska kunna delta i skolan även om hen inte har möjlighet att vara på plats fysiskt.

– Främst är den tänkt för långtidssjuka och jag vet att den också används för hemmasittare, säger Jeanette Ekberg, specialpedagog på Astrid Lindgrens skola.

undefined
Skolroboten fungerar som elevens ögon och öron i klassrummet.

Den är utrustad med kamera, mikrofon och högtalare och symboliserar på det sättet elevens närvaro i klassrummet. Den kan också bland annat snurra 360 grader och lysa grönt när eleven vill räcka upp handen. De inbyggda ögonen kan användas för att förmedla fyra olika känslor, "neutral", "glad", "förvirrad", och "ledsen." Eleven styr alltihop hemifrån via en app.

– Läraren kopplar inte upp utan det är alltid eleven som bestämmer när hen vill vara med. Det kan vara svårt att orka med hela skoldagar och vi försöker att öka närvaron successivt. Eleven ser lektionen via kameran men klassen kan inte se eleven, det är en envägslösning. När man har varit borta länge är det här ett steg i att återgå till skolan, säger Jeanette Ekberg.

undefined
Via en app på sin mobiltelefon eller surfplatta styr eleven roboten hemifrån. Hen ser och hör vad som händer i klassrummet och kan också prata och delta via robotens högtalare.

Roboten är den första i sitt slag i kommunen och anledningen till att man valt att testa konceptet är att man har en elev som varit hemma länge på grund av sjukdom.

– Från början var det vårdnadshavarna som tipsade oss om att den här lösningen finns. Vi har pratat om det mycket och sen fick vi möjligheta att låna den här via elevens försäkringsbolag. Jag tror att det här är jättebra eftersom det är på elevens villkor. Jag tror att det kan bli riktigt bra när man har fått mer vana, säger specialpedagogen.

Av säkerhetsskäl sätter roboten stopp för skärmdumpar och det är inte heller tillåtet att göra inspelningar. 

– Tanken är att det bara ska vara live och att ingenting ska sparas. Den är GDPR-kompatibel eftersom eleven inte behöver lägga in några personuppgifter utan använder skolans information, säger Jeanette Ekberg.

undefined
Roboten, som placeras på elevens plats i klassrummet, kan bland annat snurra 360 grader på stället och lysa grönt när eleven vill räcka upp handen.

Att köpa in en robot kostar ungefär 30 000 kronor, vilket kan bli aktuellt i framtiden. Ytterligare en aspekt är att roboten inte bara symboliserar eleven i själva klassrummet, utan även utanför.

– Eleven behöver vara med på det men visst går det bra att ta med den ut eller ha den bland kompisar som pratar, säger Jeanette Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!