Så svarar trafikingenjören på butikens parkeringskritik

"Vill butiksägarna parkera i anslutning till sina butiker så blir det deras kunder som får stå utan parkeringsplatser", säger Maria Åkerö, som är trafikingenjör hos kommunen.

Maria Åkerö är trafikingenjör på Vimmerby kommun.

Maria Åkerö är trafikingenjör på Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-15 06:00

Förra veckan rapporterade Vimmerby Tidning om en butiksanställd i stan som nästan dagligen tvingas stänga butiken för att gå och flytta bilen. Många av de centrala platserna är två- eller fyratimmarsparkeringar och det är enligt den anställda svårt att få stå någon annanstans. Maria Åkerö, trafikingenjör hos kommunen, känner till ärendet och menar att det finns alternativ.

– Det finns flera parkeringar runtom i centrum som har längre än fyra timmars parkeringstid. Till exempel vid gymnasieskolan, säger hon.

Det krävs dock, enligt den butiksanställda, en hel del tur för att få stå på någon av de platserna. Istället har hon varit i kontakt med kommunen och efterfrågat ett särskilt parkeringstillstånd för butiksanställda. I nuläget finns inga sådana tillstånd utfärdade i kommunen.

– Det är ingenting vi ger ut. Allting är möjligt och det handlar i så fall om vad man vill göra avkall på. Vill butiksägarna parkera i anslutning till sina butiker så blir det deras kunder som får stå utan parkeringsplatser, säger Maria Åkerö.

undefined
Karlbergstomten är en av parkeringsplatserna som trafikingenjören Maria Åkerö hänvisar till. "Det kanske känns som att det är en bit att gå men tyvärr är det så det ser ut", säger hon.

Vilka tänkbara lösningar ser du på det här problemet? 

– Jag får hänvisa till resecentrum där vi har fler parkeringar och också bytt ett antal platser från 24 till 48 timmar. Karlbergstomten är, åtminstone inte vad jag har sett, fullbelagd någon gång och där får man också stå i 24 timmar. Det kanske känns som att det är en bit att gå men tyvärr är det så det ser ut, säger Maria Åkerö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!