Trafikprojekten kostar 250 miljoner

En planfri korsning för Krönsmon skulle kosta mellan 30 och 50 miljoner enligt Trafikverket. Och nästan allt talar för att kommunen får stå för den övervägande delen av notan. - Jag ser inte något nationellt intresse som gör att vi ska kunna gå in med pengar, säger Trafikverkets samhällsplanerare Lars Bergström.

Riskerar att bli dyrt. Mycket talar för att Vimmerby kommun får ta stora delar av kostnaden för den planfria korsningen som Trafikverket kräver vid Krönsmon. Projektet kostart mellan 30-50 miljoner kronor.

Riskerar att bli dyrt. Mycket talar för att Vimmerby kommun får ta stora delar av kostnaden för den planfria korsningen som Trafikverket kräver vid Krönsmon. Projektet kostart mellan 30-50 miljoner kronor.

Foto:

Vimmerby2014-06-28 04:06


Vimmerby kommun önskar en helt ny trafiklösning i den norra delen av Vimmerby stad. Dels en planfri korsning för det nya industriområdet, dels en ny infart för Astrid Lindgrens Värld och dels en ny ringled mellan Krönsmon och Hällebacka (vid Nossen).
Enligt Trafikverket skulle projekten tillsammans kosta runt 250 miljoner kronor: 50 för Krönsmon, 100 för ALV och 100 för ringleden.
Klart är att kommunen kommer att få stå för en stor del av kostnaderna om projekten ska bli verklighet. Några nationella pengar verkar det inte bli.
- Vi är inte beredda att diskutera principen. Exploaterar man är det rimligt att man står för trafiken och vi ser väldigt lite regional nytta med de här projekten. Vimmerby är väl försedda med infarten vid Åbro, säger Lars Bergström.

En förhandlingsfråga
Trafikverket kräver en planfri korsning för industriområdet enligt VGU (vägar och gators utformning).
- VGU säger hur man ska bygga en väg och på sikt vill vi se en planfri korsning. Vi har gått med på en provisorisk lösning under förutsättning att Vimmerby tar kostnaden för den framtida lösningen, men det vill inte kommunen acceptera. Senast 2020 vill vi se full kapacitet vid Krönsmon och det innebär en planfri korsning. Samtidigt förstår jag Micael Glennfalk (Vimmerby kommunalråd), han står upp för sitt.
Det finns två potter med statliga medel. Den nationella planen fördelas av Trafikverket och den regionala av regionförbunden. Krönsmon finns visserligen med i den regionala planen, men potten på 86 miljoner ska delas med tolv andra projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om