Trafikverket hinder för fibernät

De bor där länets sämsta bredbandskapacitet finns. Tre föreningar är nu på gång att bygga fiber i Pelarne-Rumskullaområdet. De är i stort behov av kommunalt stöd - och att Trafikverket omgående slutar att vara ett kostsamt hinder.

Vimmerby2012-09-11 06:21

- Trafikverkets avgifter innebär att vi skulle behöva betala 400 000 kronor bara för att få disponera vägdiket med en fiberkabel och ett tomrör för framtida bruka. Det är helt oacceptabelt, säger Roland Ogebrink, ordförande I Djurstorp Fibernät, om kostnaden Trafikverket begär för en 2,5 mil sträcka mellan Vimmerby och Rumskulla stugby.
Där vill föreningarna Djurstorp Fibernät och Mjöhult Fibernät, totalt cirka 30 hushåll, dra fiberkabel för att få ett acceptabelt bredband. Dagens radiolänkbaserade adsl ger dom 0,25 megabite. Långt från de 100 som numera utlovas.

Tar tillbaka IT-bidrag!
Grävjobbet att få ned kablarna utmed vägen och korsa två broar gör de själva. Men 15 kronor löpmetern vill det statliga verket ha.
- Helt orimligt att ett statligt verk ska motarbeta den andra statliga satsningen om utbyggnad av bredband på landsbygden, anser Roland Ogebrink som skrivit om saken till IT-minister Anna-Karin Hatt, C.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om