Det fick runt 170 Vimmerbypensionärer insikt i vid en förelsäning om just "minnet" i Vimmerbyparklen häromdagen.
Legitimerat psykolog Vasilis Bakolas från Stockholm redogjorde för vilka kunskaper som de senaste årens hjärnforksning lett fram till.
- Minnet blir styrt av nervcellerna och det är ett mycket komplicerat system för att tänka och minnas. Det är inte sant att minnet blir sämre när man blir äldre. Hjärnan krymper lite liksom alla andra organen. Hur mycket hjärnan åldras är proportionell med hur mycket krav vi ställer på hjärnan. 50 procent är genetiskt bestämt men de andra 50 procenten beror på hur vi handskas med oss själva, så alltså kan vi påverka den halvan, förklarade han.
Upp till 25 års ålder utvecklas hjärnan. Pannloben tappar först funktionen när minnet blir sämre. Däremot hypocampus, som styr minnesfunktion och är lilla centralaste delen i hjärnan, är oerhört viktigt.
- Hypocampusen måste man hålla på gott humör, säger Vasilis Bakolas.
Orättvist mot minnet
Det är inte så svårt som man tror. Han talade om kort- och långtidsminnet.
- Oftast funkar det korta minnet dåligt. Man måste upprepa saker flera gånger i minnet, men oftast är vi mer upptagna med nästa steg. När uppmärksamheten brister, brister minnet per automatik och man ska inte lägga skulden på minnet, säger han.
Träna gärna för hjärnan och minnet
Minnet behöver inte alls bli sämre när man blir gammal. Det går att påverka minnesfunktionen om man ställer krav på sin hjärna.
Legitimerat Psykolog Vasilis Bakolas talar om minnesfunktionen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!