Trängselskatt runt rådhuset på prov

Trafiken runt rådhuset med nya turistbyrån blir ett betydligt större problem än vad beslutsfattarna hittills trott. Nu tar kommunen till ett djärvt grepp för att motverka kaos till sommaren. En trängselskatt införs - men bara för turister.

Vimmerby2006-04-01 04:19

- Det här är en vidareutveckling av det försök som redan pågår i Stockholm, och just att vi tror oss kunna separera den lokala nyttotrafiken från den mera kommersiella turisttrafiken gör att projektet också har ett högt nationellt intresse, säger t.f trafikförordnare Mats Gustafsson, som är upphovsman till projektet som nu ska genomföras av Vägverket tillsammans med Vimmerby kommun.
Försöket med en trängselavgift på 20 kronor varje gång en bil passerar framför eller bakom rådhuset ska pågå under sex månader, med början i dag.
Men det blir bara turister och andra tillfälliga besökare i kommunen som kommer att tvingas betala avgiften.
Vimmerbytrafikanterna och turisttrafikanterna ska skiljas åt med hjälp av en speciell transponder som monteras i bilen.
- Visst, vi delar ut transpondrarna gratis till Vimmerbybilisterna. Sen känner en mätningsutrustning som monteras mellan rådhuset och stadshuset av transpondern, och då slipper den bilen trängselskatten, medan turisterna och alla andra som saknar transponder får en faktura en tid efter besöket i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om