Trappistbredd i Vimmerby

Med sju sorters trappistöl kan Brygghuset i Vimmerby räknas till de mer välsorterade pubarna. Och bland trappisterna finns det svåråtkomliga och mytomspunna Westvleteren - ett öl som i princip bara kan hämtas hos munkarna på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren i Flandern. - Jag kan lugnt säga att vi är ett av väldigt få ställen som har det här utbudet, säger Andreas Wallgren, restaurangchef på Brygghuset.

Vimmerby2010-02-17 07:13


En La Trappe dubbel i glaset. Med en chokladbit till vore restaurangchef Andreas Wallgren i himlen.
La Trappe är en av sju trappistöl, en sort vardera från de sju kloster som brygger trappistöl i Belgien och Nederländerna, som finns på Brygghuset Restaurang & Pub. Här finns 106 olika sorters öl på flaska och man kan inte få en "stor stark".
Namn som Orval, Chimay, Rochefort, Achel och Westmalle ger särskild glans i ögat på den som fått smak på munkars brygd. Men ovanligast av dem alla är Westvleteren - ölet som bryggs på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren i Flandern. Det säljs inte ens, officiellt.
- De andra trappistölen kan man få tag i via svenska agenter och importörer, eller beställa på Systembolaget. Men med Westvleteren är det lite speciellt.
Brygghuset har lyckats, via kontakter med en belgisk leverantör.
- Det var många procedurer och vi har väntat ett år på att få komma dit. Då fick vi köpa 8 flaskor för 300 kronor styck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om