Trävarupriser väntas fortsätta stiga

Prishöjningen på trävaror har varit remarkabel under pandemin. Och till sommaren väntas virket bli ännu dyrare.

Urban Andersson, vd för Carlenskogs byggvaruhandel, räknar med fortsatt prisuppgång.

Urban Andersson, vd för Carlenskogs byggvaruhandel, räknar med fortsatt prisuppgång.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-05-30 06:30

En prisuppgång liknande den som skett under pandemin har vd Urban Andersson på Carlenskogs byggvaruhandel i Vimmerby aldrig tidigare skådat under alla sina år i trähus- och trävarubranschen sedan 80-talets början.

– Nej, den saknar motstycke, konstaterar han.

I affärspress har andra branschföreträdare vittnat om att man får gå tillbaka till 1972 för att se en liknande prisuppgång. Enligt SCB har priserna på trävaror ökat med 32,7 procent det senaste året. Också annat byggmaterial har ökat i pris, notabelt armeringsstål med 21 procent.

Anna Ryberg Ågren, vd för Svenskt byggmateriel, skriver på organisationens hemsida att det råder brist på många råvaror i Europa och andra delar av världen:

"Många råvaruleverantörer påropar mot bakgrund av detta Force Majeure och höjer sina priser med kort varsel."

Den globala pandemin, med störningar i leveranskedjorna, anges som en viktig förklaring. Just nu finns samtidigt en kraftigt ökad efterfrågan på byggmateriel när ekonomierna börjar återhämta sig och byggandet tar fart. När det gäller just trävaror har även insektsangrepp i både Europa och Kanada en roll i prisuppgången. Som Urban Andersson framhåller:

– Har man skador av granbarkborre måste det ut först och då räcker inte kapaciteten för att få fram den fura som efterfrågas.

För de svenska företag som har exportvägarna uppbyggda lönar det sig för närvarande dessutom bättre att sälja sina trävaror på den amerikanska marknaden.

Carlenskogs får sitt virke både från lokala producenter som Frödinge Hällerum Timber och genom kontrakt med sågverk i andra delar av landet som kan leverera ett brett sortiment. Ungefär 75 procent av faktureringen gäller byggföretag, 25 procent direkthandel av privatkunder. Begränsade prisförändringar behöver inte nödvändigtvis slå igenom i konsumentledet.

– Men, säger Urban Andersson, rör det sig om prisökningar på 10-15-20 procent eller mer så måste vi få ut det.

Får ni reaktioner, sparkar kunderna bakut?

– Nej, man är mest intresserad av att kunna bygga färdigt det man håller på med. Och även om prisökningen i procent kan verka brutal så kanske det i kronor ändå inte betyder så mycket för en regelstomme eller för ett altandäck, svarar han och understryker:

– Rädslan handlar om att stå utan virke.

Priserna har skenat. Men vi har inte sett slutet.

– Det kommer att bli nya prishöjningar under sommaren, säger Urban Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!