Tre fotografer i Warmbadhuset

Ett nästintill kaotiskt firande av ett helgon, som får svenska folkfester att framstå som tämligen bleka. En vardag som är lika spännande som vilket äventyr som helst. Och utmaningen att göra något av vägen mellan hemma och dagis. Från och med i dag kan Vimmerby se världen genom fotograferna Björn Stridh, Rigel Svensson och Gabriella Dahlmans kameraögon - i Warmbadhuset.

Vimmerby2011-01-22 05:05

Vimmerby Konstförening möter andra vinterhalvan med en fotoutställning som öppnar idag och pågår fram till 13 februari.

Konstnärlig sida
Vimmerbyfotografen Björn Stridh visar sin utställning "Bland helgon och vulkanaska", som parallellt pågår på Galleri Mazarin, Söderhamn, där hans stämningsfulla bilder av människor och folkliv runt firandet av helgonet Sant? Agata i Catania på Sicilien mottagits väldigt positivt.
- Det är ju väldigt roligt när folk uppskattar det man gör, säger Björn Stridh, som vunnit flera priser för sina porträtt och gärna ger sig i kast med bilder som kräver lite mer än det nya passfotot.
Senast han ställde ut sina bilder i Vimmerby var i slutet av 1990-talet, i Rådhuset.
- Så det här blir kul!

Brösten avslitna
Några dagar i februari 2009 i Catania blev en upplevelse för livet - och bilder som mycket väl visar precis det han pratar om:
- När invånarna i Catania firar sitt helgon är det helt otroligt. Alla, verkligen alla, är med och det är nästintill kaotiskt. Det finns ingen jämförelse med det vi har här i Sverige - vi framstår som rätt bleka. Det var en fantastisk och spännande upplevelse.
Sant? Agata är den kristna jungfrun som fick sina bägge bröst avslitna då hon avvisat den romerske ståthållarens kärleksförklaring. Därför är hon även alla ammors skyddshelgon och skyddar också mot eld - Catania ligger ju granne med vulkanen Etna.
Uppståndelsen när relikerna med hennes bröst förs i procession genom stan är monumental.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om