Beskedet att kommunen vill stänga lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby har rört upp heta känslor och också väckt debatt på tidningens insändarsida under den senaste veckan.
– Gemenskapen och grannarna är allt, så ska de bryta sönder det så blir det inte roligt, sa 97-årga Nils Svensson på Solgläntan tidigare sagt om nedläggningsplanerna, när Vimmerby Tidning besökte honom och hans grannar.
På en pressträff på tisdagen bekräftade kommunstyrelsen att man tagit beslutet att lägga ner restaurangerna.
Nedläggningen sparar 1,4 miljoner kronor per år enbart sett till restaurangerna. I och med beslutet kommer även framtida investeringskostnader att undvikas. Även sex-åtta heltidstjänster på kostenheten kommer påverkas, och sammanlagt kan det bli upp till tolv sammanlagt med tanke på att anställda inom socialtjänstens roller kan försvinna eller ändras. Gällande kostenheten finns det i dagsläget vakanser och kommande pensionsavgångar. Därmed är det inte tal om uppsägningar inom kostenheten.
Kommunstyrelsen menar att det totalt kan komma att handla om besparingar på flera miljoner. Men det finns ännu ingen exakt summa.
– Socialen måste få avgöra hur de sköter sin bemanning, det har inte vi insikt i. Men det kommer bli en förbättring på tolv tjänster, i arbetstid eller pengar. Det räknar vi med att vi kommer få, säger Lars Johansson (V).
En enig kommunstyrelse fattade beslutet.
Nedläggningen av lunchrestaurangerna är en del i en större besparingsplan gällande kostsystemet inom kommunen.
– Det är en helhet, där egentligen den förra majoriteten tog ett inriktningsbeslut om att bara ha ett kostsystem till skillnad mot de tre vi har idag. Det blir helt enkelt för dyrt på totalen. Nu kommer det bli varmlagad mat som levereras, ingen kylmat. Detta är som sagt ett helhetsbeslut med förändringar utifrån den nya inriktningen, säger Johansson.
Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, berättar även om förändringar som kommer påverka vård- och omsorgsboendet Vidala.
– Vi hade stora investeringar att göra på Vidala, men det kommer inte behöva göras. Det kommer inte längre vara ett tillagningskök utan bli ett mottagningskök. Maten kommer istället att komma från kommunens centralkök.
Som det rapporterats om tidigare kommer samtliga lokaler vara kvar i kommunens regi.
– Samvaro och mötesplatser vet vi är viktiga, därför har vi valt att behålla lokalerna. Det är ju inte bara till lunchservering det används, det är underhållning och andra aktiviteter också.
En successiv nedgång i antal besökare i restaurangerna år för år har föranlett beslutet från kommunstyrelsen.
– I och med att vi fortsatt hålla de öppna men serverar allt färre har kostnaderna blivit för höga. Vi måste använda de pengarna vi har och fokusera mer på särskilda boenden istället, där det finns äldre som behöver vård dygnet runt. Vi måste ha bra mat och tillagning för dem.
Peter Karlsson (C):
– Restaurangerna kommer stänga 1 januari 2025. Det är tråkigt att behöva göra det, men vi ser att kostnaden är alldeles för hög med över 300 kronor per portion. Det är inte försvarbart, även om det är en viktig del för de äldre på de här boendena.
Det kommunala pensionärsrådet har varnat för undernäring och att social samvaro kan påverkas.
– Vi vet att det är så, och det har vi tagit med i våra risktänk. Men eftersom det är allt färre som äter där (på restaurangerna) måste vi koncentrera de pengar vi har rätt, och då måste vi fokusera på vård- och omsorgsboendena som vi är skyldiga att laga mat till. Det är så vi valt att göra, men därför har vi också valt att ha lokalerna kvar för att ha en viss typ av samvaro kvar i alla fall. Om man hittar en lösning att äta tillsammans ändå kan man ju göra det, säger Helen Nilsson.
Kommunstyrelsen har dessutom tagit ytterligare ett beslut som påverkar matintaget för de äldre.
– Det är upphörande av tillagning av måltider för matdistribution. När vi började med det fanns det inte mycket att köpa på stan i form av färdigrätter. I dag finns det, och i och med att vi byter matsystem finns inte kyld mat längre. Portionsbitar kommer tas bort. Kommunens kök kommer inte leverera det längre, utan det flyttas till socialnämnden att ombesörja. Annars har kostenheten gjort det, men nu är det socialnämnden kommer köra det med sitt bistånd om man behöver inköp av mat.
På landsbygden finns det sedan tidigare ett hemleveransbidrag för att kunna beställa hem mat. I dagsläget har kommunen 158 brukare som får kylmat levererad hem till sig. Men intäkterna för matdistributionen täcker inte ens kostnaden för driften och livsmedel. Kommunen går 140 000 kronor minus på detta varje år, trots att priset på maten höjts.
Kommunstyrelsen har nu gett i uppdrag till utvecklingschefen Egon Karlsson att ta kontakt med lokala handlare i kommunen för att undersöka om det går att få utöka utbudet ännu mer.
Denna åtgärd kommer införas 1 april 2025.
– Vi har fått både ris och ros för den mat vi har nu. Det har varit bra för pensionärer som ej kan laga mat, men vi tror att det kan fungera bra att köpa från affärerna, säger Peter Karlsson innan Lars Johansson fyller i:
– Det är inte bara en tro, utan det är kommunens ansvar att se till att våra brukare får hjälp med maten. Det finns väldigt många som redan idag inte har möjlighet att gå till en matsal, och de ska ha fullvärdig mat med stöd från hemtjänsten. Det ska vara lika självklart oavsett var man bor.
Maten till förskolorna i Vimmerby och dess tätort kommer levereras varm från nya förskolan Nybble. Nu är det även klart hur maten kommer tillagas till Vimarhaga och Borghaga.
– Vi har ännu inte ett vård- och omsorgsboende med ett kök så som vi tänkt oss. Under tiden kommer vi fortsätta hyra en del av Lilla Lundens paviljong. Det köket som finns där kommer vi kunna använda för en rimlig hyra. Vi har kommit fram till att det är den bästa lösningen just nu, säger Peter Karlsson.
Kostnaden kommer ligga på 80 000 kronor per månad för köket på Lilla Lunden.
– Men till helheten blir det ändå en besparing i och med att vi kan "gå ur" alla andra ställen där vi gör mat idag. På totalen blir det en stor besparing. Alla de här besluten vi redogjort för hänger ihop och vi var tvungna att ta alla för att få till en effekt.
I kommunstyrelsen är man införstådda med att stora utmaningar väntar framöver.
– Det kommer bli tufft att genomföra allt detta, vi förväntar oss inget annat, konstaterar Helen Nilsson.