Blombudförsäljningen ökade hos Hagelins i jul

Mobilförsäljningarna ökade hos Hagelins i Vimmerby inför julhelgen. Nu laddar de upp inför nyår med vita snittblommor.

Anette Hagelin Emilsson berättar att efterfrågan på vita amarylisstänger kommer vara högt inför nyårshelgen.

Anette Hagelin Emilsson berättar att efterfrågan på vita amarylisstänger kommer vara högt inför nyårshelgen.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2021-12-28 21:00

Julen började tidigt hos Hagelins i år. Redan efter fars dag fylldes butiken med Hyacinter, amaryllis och julstjärnor tillsammans med festligt pynt. Efterfrågan var hög och vd:n Anette Hagelin berättar att de har sett en ny trend blomma fram bland årets kunder.

– Det är rött! I år har vi nästan inte sålt några vita blommor vilket vi har gjort tidigare år. Jag tror det rör sig om en trend i samhället om att vi vill ha det mer färgglatt. Det handlar inte längre bara om julröda amaryllis utan även mörkare, vinröda blommor och ännu mer snittblommor ju mer vi närmar oss själva julafton, säger Anette Hagelin Emilsson.

Inför julhelgen hade Hagelins drygt 300 blombud. Det är ett uppåtsving i försäljning som inleddes förra julen och som har hållit i sig under hela 2021. Anette tror det handlar om att när färre har kunnat träffas under pandemin har blombud blivit ett alltmer passande sätt att visa omtanke till nära och kära, framför allt till äldre. 

– Kunderna märkte förra året hur enkelt det var att beställa blombud och valde att göra likadant igen inför denna jul. Numera är det nästan inga företag som ger bort julbuketter, det är främst privatpersoner som vill ge något fint till sina äldre släktingar, säger Anette Hagelin Emilsson.

Hon menar att många är traditionella i val av blommor inför jul. Det ska vara rött, guld och se extra lyxigt ut. Nu i mellandagarna är tempot fortsatt högt hos Hagelins. Kunder handlar inför begravningar och sammankomster. Anette menar att dessa dagar är en upptrappning inför nyårsförsäljningarna. Även där ser hon hur en tydlig trend har utkristalliserats.

undefined
Nästan alla röda blommor har sålts inför julhelgen. Nu finns endast ett par skimias kvar.

– Då blir det snarare nästan bara vitt. Personer vill ha det avskalat. Jag har kunder som berättat för mig att "julen är över" efter juldagen. Då ska allt julpynt bort och de vill ha en vit och något kallare känsla inför nyår, säger Anette Hagelin Emilsson.

Ännu har Hagelins inte fått särskilt många budbeställningar till nyår och enligt Anette kommer majoriteten av kunderna handla i butik för att pynta det egna hemmet. De som blir bortbjudna på nyårsmiddagar kommer med största sannolikhet köpa med sig en mindre blomgrupp eller en stilren vit amaryllisstång att ta med.

Jul och nyår är en viktig årstid för Hagelins och Anette menar att de "lever med julen" i flera månader.

– Sen pustar vi ut och planerar för lökarna som kommer till oss vecka två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!