Trycket på testningen minskar i Vimmerby

De senaste dagarna har inte alla test för covid-19, gått åt vid Vimmerby Hälsocentral. "Det är inte samma köer som tidigare", berättar verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

"Vi får utvärdera kontinuerligt hur behovet ser ut utifrån de rekommendationer som är", säger Camilla Ljungdahl verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral. De senaste dagarna har inte alla test för covid-19 gått åt i Vimmerby.

"Vi får utvärdera kontinuerligt hur behovet ser ut utifrån de rekommendationer som är", säger Camilla Ljungdahl verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral. De senaste dagarna har inte alla test för covid-19 gått åt i Vimmerby.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-02-03 06:00

– Alla tester har inte gått åt den här veckan. Det beror på de nya rekommendationerna att man inte behöver provta sig i samma omfattning som tidigare, berättar Camilla Ljungdahl.

Från den 17:e januari dubblerades antalet tester som Vimmerby Hälsocentral fick lämna ut, från 500 tester i veckan till 1000. I vecka har måndag till och med onsdag drygt 600 tester lämnats i lådan. I måndags togs utlagda tester slut, men både under tisdagen och onsdagen fanns det tester kvar när lådan togs in klockan 11. Av utlämnade tester har omkring 60 procent lämnats in för analys.

– Det är det inte nu alls på samma sätt nu som det var när vi inte hade fler än 100 test att lägga ut. Då fanns det ett stort behov som inte vi kunde leva upp till. Köerna var långa och vi hade folk som både ringde och kom in för att fråga varför det inte fanns fler tester. Både köer och frågor har minskat nu, man behöver inte stressa för att hämta test.

Har ni gått från att ha för få till för många tester?

 –Det kan jag inte svara på än. Rekommendationerna för testning har förändrats. När det händer så tar det ett tag innan de som ska testa sig vet hur de ska göra och innan vi har sett hur många test det faktiskt går åt. Regionen har byggt upp testkapaciteten utifrån det tryck som var tidigare, nu när det inte samma tryck längre kan det vara att regionen vill anpassa så att vi får färre test igen. Men det vet inte jag än. 

Vem provtas i Kalmar län

Du kan behöva lämna PCR-prov om du har symtom. Det gäller även om symtomen är lindriga och du har vaccinerat dig.

Lämna prov om något av följande stämmer på dig:

Du arbetar inom hälso-och sjukvården eller inom äldreomsorg.

Du har inte möjlighet att arbeta hemifrån.

Du går förskoleklass, grundskolan eller gymnasiet eller i en annan motsvarande skolform. Yngre barn i förskoleåldern rekommenderas i första hand att stanna hemma om de är sjuka, utan att ta ett test.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!