Trimmar formen på roddmaskinen

Christer Sjögren på julturné. Jo, nog har man hört den förut – men så är ju också traditioner till för att bevaras. I veckan, drygt tre veckor före jul, ska han sätta Vimmerbyborna i juletrans med sin mörka stämma. För vilken gång i ordningen? Ja, det vet han knappt själv.

Den legendariske dansbandssångaren Christer Sjögren hänger än en gång på sig kostymen och ger sig ut på en julturné. På onsdag når turnén Vimmerby och Christer Sjögren ger ett löfte till Vimmerbyborna.

Den legendariske dansbandssångaren Christer Sjögren hänger än en gång på sig kostymen och ger sig ut på en julturné. På onsdag når turnén Vimmerby och Christer Sjögren ger ett löfte till Vimmerbyborna.

Foto:

Vimmerby2016-11-29 19:00

Nu kommer han snart!

Tomten? Nej, Christer Sjögren såklart.

Jo, det är faktiskt ”såklart”. För lika grundmurad som julskinkan och slasket i mellandagarna, är den landsomfattande advents- och juletidsturné som Sveriges egen baryton-Elvis brukar ge sig ut på.

Och 2016 är inget undantag.

På onsdag (30 november) landar han in – med knäppta manschetter och ett värmande leende – i Vimmerby kyrka.

Så Christer, vad har du för guldkorn på repertoaren?

– Det blir mest julfokus, såklart – men inte bara julsånger. Jag kör även några klassiker som Ave Maria och Ol' Man River.

– Vi är en ny konstellation i år, med Marcos Ubeda och Magnus Johansson, och vi gör 60-70 konserter så lite måste vi variera oss.

Men du snuvar väl inte publiken på O Helga Natt?

– Naturligtvis inte! Den måste vara med, kanske är det den allra finaste julsången.

På tal om julen, hur tidigt tycker du att man får plocka in julgranen?

– När det blir snö ... fast då kanske den aldrig kommer in (haha). Nä men det ska väl få hinna bli december först, tycker jag.

Hur känner du kring julen i stort? Är du en Ernst Kirchsteiger-typ som plockar vitmossa redan i september?

– Nej nej nej! Alltså, julen är stor sedan barndomen, men de senaste tjugo åren har jag alltid turnérat och kommit hem först den 23:e. Det har liksom mest blivit ... ett andningshål i turnén, som fortsätter även efter helgdagarna.

– Men jag ser fram emot att träffa familjen med dotter och barnbarn.

Det låter lite stressigt?

– Ja, jo. Men det fungerar tack vare att jag får hålla på med något som jag älskar.

Min numera framlidna gammelmormor tyckte (när hon levde) att du var så himla stilig – och en fantastisk sångare. Hur håller du dig i form?

– Åh, vad roligt att höra! Jag motionerar litegrann och tar promenader, och så ger jag kroppen några rejäla genomkörare på roddmaskinen varje vecka. Det räcker långt. Och så försöker jag äta rätt och trivas med tillvaron, det tror jag man tjänar på.

Men hur lätt är det att ”äta rätt” under en turné?

– Nej, det är inte alltid så lätt. Man får fuska ibland – men det går om man anstränger sig.

Med tanke på din djupa och karaktäristiska röst, borde inte du egentligen ha skippat dansbandssjungandet tidigare och blivit Sveriges Elvis eller Sinatra?

– Nja, det vet jag väl inte... Tack vare tiden med Vikingarna har jag fått uppträda med deras (Elvis och Sinatras) sånger på stora scenen. Det hade inte gått att kombinera en solokarriär med Vikingarna, så jag är ganska nöjd med att det blev som det blev.

– Det var faktiskt genom Vikingarna som jag överhuvudtaget kom in på att sjunga Elvis.

Kan det hända att Vimmerbypubliken får höra några Elvistoner?

– Jo, det är nog ganska troligt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag slipper bli förkyld – och fred på jorden. Det ena kan man lösa genom att äta och sova bra, men den andra önskan rår jag knappast själv över...

Fem snabba till Christer Sjögren
O Helga Natt eller Stilla Natt

Elvis Presley eller Frank Sinatra

Pommes på vägkrog eller Ris på kinakrog

Slips eller fluga

Vimmerby eller Mitt eget Blue Hawaii
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om