Kanske inte ansiktena, men rösterna utåt för semesterracet

En värmländsk veteran, en välkänd lokalbo och en expertkommentator från SVT. Det är trion som utgör semesterracets speakertorn. "Jag tror att det är kombon som gör det, vi kompletterar varandra oerhört bra", säger Gunnar Fridlund.

Gunnar Fridlund, Alexander "Mjölkis" Alexandersson och Jonas Kruse gör sitt andra år tillsammans som speakers för semesterracet.

Gunnar Fridlund, Alexander "Mjölkis" Alexandersson och Jonas Kruse gör sitt andra år tillsammans som speakers för semesterracet.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-07-11 17:55

Under veckan som går har de som uppgift att kommentera, informera, uppdatera, underhålla och intervjua. Pauserna blir inte många och tempot är konstant högt. Tre olika personer med olika bakgrund, kompetenser och färdigheter. Gunnar Fridlund, Jonas Kruse och Alexander "Mjölkis" Alexandersson är rösterna utåt för semesterracet. 

Gunnar Fridlund hemmahörande i Ockelbo har varit speaker främst inom rallycross i över 40 år och världen över. På senaste tiden har han enligt sig själv försökt trappa ner på det lite och är nu mest aktiv i Sverige och Norge. Trots sina 61 år har han dock ingen plan på att sluta. Än. Det här är hans andra år på tävlingen i Vimmerby.

– Det är ju så roligt. Men jag har faktiskt börjat tacka nej till vissa saker, lite måste jag lugna mig. Är det något jag lovat mig själv så är det att den dagen jag slutar att prata från hjärtat, då kommer jag sluta direkt. Men så länge jag känner att det är där, då kan jag hålla på.

– Semesterracet står sig som tävling bra. Är det något jag vill framhålla på den här tävlingen så är det att det är väldigt bra uppstyrt, och det de gör här är väldigt bra. Funktionärerna vet vad de ska göra och är snabba på bollen. Alltid, säger Gunnar.

Jonas Kruse från Grums har under 20 års tid arbetat på SVT som expertkommentator i motorsport. Han har även en bakgrund som framgångsrik rallyförare. Under förra årets semesterrace gjorde han debut som speaker. Ett uppdrag han menar vad svårare än han trott. 

– Jag har aldrig gjort det här. För jag har kontinuerligt sagt nej till alla som ställt frågan. 

Vad fick honom då att till slut tacka ja till uppdraget på semesterracet? Han och Gunnar som varit bekanta med varandra i över 25 år menar att man spelade de två profilerna mot varandra. 

– Det här var delvis ditt fel, säger Jonas och pekar på "Mjölkis".

undefined
Gunnar Fridlund gör sig redo för nästa heat.

Gunnar flikar in:

– Jag hade sagt nej två gånger. Då sa de att de hade en expertkommentator färdig, jag förstod då att det var Jonas de menade. Det fick mig att tänka om. När jag dock dubbelkollade med Jonas så hade han inte alls sagt ja. Men det var här det hela föddes. 

– Jag blev lite lockad av det. De verkade seriösa och det gav mig en bra känsla. Så tänker man "Hur svårt kan det va?", men det var det. Att sitta i TV och kommentera är mycket lättare. Jag har ingen erfarenhet av folkrace. Min roll och expertis har därmed blivit att titta mer på bilarna, hur de kör, inställning på bilar och så vidare. 

Den sista mannen i trion är lokalbon Alexander "Mjölkis" Alexandersson. Han har varit aktiv inom Vimmerby MS sedan han var 15 år och har därmed bra koll på både förare och tävlingen i sig. Även om han idag inte kör själv.

– Motorsporten har alltid funnits i släkten. Jag spelade innebandy ett tag och trodde att det var det jag ville satsa på, men valde till slut att gå över helt på motor. Jag körde en del folkrace men gick sedan över på rally helt och hållet. Jag tycker det att det är en roligare sport någonstans, det är för mycket skruvande som förare i folkrace. 

"Mjölkis" har under flera år varit konferencier på Vimmerby MS årsfest. Det var här den stora frågan kom. 

– Jag började fundera över hur hög promillehalten var när frågan kom om jag ville vara speaker på semesterracet. Aldrig, tänkte jag. Men de var ganska påstridiga och presenterade upplägget med Gunnar och Kruse. Jag skulle inte ha något direkt ansvar utan mer vara en stöttepelare för det lokala. 2023 var första gången vi träffades och jag var så nervös. Jag tänkte att jag inte platsar här. Men så blev det.

Trion är eniga om att kombinationen av deras kompetenser och kemin är vad som gör att det fungerar så bra.

– Mjölkis har ett fantastiskt minne, aktuell kunskap och sinne för detaljer. Och sån kunskap om förarna. Han är en stor lokal trygghet, säger Jonas. 

– Något Kruse är otrolig på är att se detaljer. Han undervärderar sig själv. Han kan se vilka däck de åker på, om det går sönder ett styrstag eller en punktering innan vi andra ens hinner uppfatta det, säger Gunnar Fridlund. 

– Vi har också väldigt roligt ihop. Har man kul, så märks det utåt i jobbet vi gör, säger Jonas. 

– Står man och pratar i mikrofon är det ingen som ser mig. Men ler jag, så hör de det, avslutar Gunnar. 

Om gruppen kommer att komma tillbaka nästa år låter de än så länge vara osagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!