Trivsam återstart på Talkshow

Talkshow på Prime med Fredrik Thalin återstartade på onsdagskvällen med Micael Glennfalk och Per Backstad som gäster.

Per Backstad bjöd på ett par låtar förutom att bli intervjuad av Fredrik Thalin.

Per Backstad bjöd på ett par låtar förutom att bli intervjuad av Fredrik Thalin.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2017-03-01 21:10
Micael Glennfalk är känd för att ha många järn i elden och trots att pensionen närmar sig för 64-åringen har han mycket kvar att ge.
- Nu har jag visserligen lämnat alla politiska uppdrag utom min plats i kommunfullmäktige och det är skönt, sa Glennfalk som ändå inte är främmande för en fortsättning på den posten.
- Jag får se hur det känns till valet 2018, men jag tycker att det är är intressant att sitta med och få full insyn över allt som händer inom kommunen, säger Glennfalk som dock är orolig över att intresset för att verka som lokalpolitiker ständigt sjunker.
- Det är en tjänst för samhället man gör och det är viktigt att vi ställer upp och stöttar dem som tar det ansvaret.
På frågan om vad han är mest stolt över under sitt yrkesverksamma liv väljer han grundandet av Roxx Media.
- Jag minns att jag tog ett lån på tre miljoner kronor 1987 och drog igång något som var unikt på den tiden. Det tog länge innan vi hittade vår nisch och hade mindre än 100 000 kvar på kontot innan vändningen kom. Lösningen var kundtidningar och när vi väl hittat det konceptet växte företaget enormt en period. Som mest var det 115 anställda och vi var störst i landet i branschen. Det är kul att företaget lever kvar än och firar faktiskt 30-års jubileum i år, säger Micael Glennfalk.
Nästa gäst var Per Backstad som innan han skulle grillas av Fredrik Thalin plockade fram gitarren och bjöd på lite musik. Han tog tillfället i akt att prova en egenhändigt komponerad låt som inte ens var helt färdig, men fick bifall från publiken.
Man började sedan med att reda ut var namnet Backstad kom ifrån och det visade sig att en släkting som hette Nilsson och kom från Blackstad hade tagit Backstad som artistnamn en gång i tiden och sedan har det hängt kvar.
Per Backstad är uppväxt i Hultsfred och hade som ung drömmar om att bli brandman eller indian.
- Det senare insåg jag snart skulle bli svårt. Däremot så gillade jag när cirkus kom till stan och hade en tanke på att det skulle bara vara kul att jobba med, och där finns ju viss anknytning till att vara artist och hålla på med musik, säger Per Backstad som så småningom lärde sig spela gitarr och piano.
Som musikentusiast i Hultsfred blev det också naturligt för honom att söka sig till Rockparty och Hultsfredsfestivalen.
- Där började jag som vanlig funktionär, men avancerade till att komma med i föreningens styrelse och få ansvar över olika scener på festivalen. Det var en härlig tid och många som inte var med då har nog svårt att förstå hur stort det var på 80- och 90-talet. Då hängde man med band som Kent, The Ark och The Cardigans.
Backstads egna musikaliska bana kom inte så långt, men han var på väg att slå igenom med ett band i 18-årsåldern.
- Vi spelade på Hultsfredsfestivalen 1992 och den spelningen filmades av SVT. Det ledde till att vi blev upptäckta och fick spela in en del låtar, men några rockstjärnor blev vi aldrig.
Senare på 90-talet pluggade han sedan musik i såväl Stockholm som Lund innan han fortsatte till lärarhögskolan för utbildning till SO-lärare.
- Jag gjorde aldrig klart den utbildningen helt, men jobbade i alla fall en del som lärare på AL-skolan när jag flyttade hemåt igen.
Sedan 12 år tillbaka är det dock industrijobb som gäller, förutom musiken som i högsta grad är en stor del av hans liv.
- År 2000 startade jag bandet Rayday med några kompisar och det håller än. Det har gått lite upp och ner genom åren, men nu går det faktiskt bättre en någonsin. Sedan är jag verksam en del på egen hand som trubadur och utöver det har jag en trio som ödmjukt döpts till Backstads Kapell.
 
  
Micael Glennfalk var först ut som gäst i Talkshow på Prime och hade mycket intressant att berätta.
Micael Glennfalk var först ut som gäst i Talkshow på Prime och hade mycket intressant att berätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om