Trogna gillesdansare på Fredensborg

Under fem dagar har folk samlats från hela södra Sverige på Fredensborg Herrgård utanför Storebro för att under fyra timmar dagligen ägna sig åt gillesdans. Sedan många år tillbaka har det blivit tradition att träffas där kring Trettonhelgen. Det sista man gör innan man åker hem, är att boka sin plats till nästa år.

Varje år vid Trettonhelgen samlas gillesdansare från hela södra Sverige på Fredensborgs Herrgård. Foto: Bertil Andersson

Varje år vid Trettonhelgen samlas gillesdansare från hela södra Sverige på Fredensborgs Herrgård. Foto: Bertil Andersson

Foto:

Vimmerby2018-01-12 14:30

Det började med TV-programmet Nygammalt som på den tiden leddes av Bosse Larsson. Det fanns inte så många kanaler på TV, eller för att vara exakt så fanns det nog bara en enda. Gammeldansen var ett stående inslag och kom därigenom bli väldigt populärt. Samtidigt var den svenska järnvägen mer omfattande än idag och hade många anställda. Man vårdade sin personal som gavs många förmåner. På 70-talet var SJ med sin personal aktiva inom en mängd olika idrottsrörelser. Efter TV-succén kom förslag att även börja med gammeldans. 1972-73 bildades först Göteborgs Schottisgigare och sedan kom det att sprida sig till flera orter i landet. 1912 köpte Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening, Fredensborgs Herrgård för att nyttjas som vilohem för sina anställda. Med SJ som ägaren kom det sig att verksamheten med gammeldans hamnade på Fredensborg och som håller på än idag. Man är dock lite oroliga för framtiden, då medelåldern bland deltagarna har blivit hög, och ungdomarna lyser med sin frånvaro.

Olika dansformer

Schottis, vals, hambo, mazurka och polka är de olika dansstilar som ingår i det som kallas gillesdans. På Fredensborg finns ledare som lär ut nya danser med turer och byten. Även bland deltagarna finns de som har med sig någon egen dansstil från sin landsände och lär ut till de andra. I år var man cirka 70 deltagare. Är man fler får man dela upp sig i två grupper. Årets nordligaste deltagarna var Annalena och Bengt Sundberg från Gävle. Bengt var faktiskt första gången på Fredensborg redan som 6-åring, just av den anledningen att hans pappa då arbetade vid järnvägen. Med ett uppehåll på ett antal år så hade det ändå hunnit bli många besök under de nära 70 år som gått sedan dess.

De enda lokala deltagarna är Anita Broddesson och Göte Eriksson från Hultsfred, samt Majlis och Alf Oskarsson ifrån Västervik. Anita berättar att för deras del är det tredje året som man deltar på dansdagarna.

– Alla är så positiva och glada och så håller man huvudet i trim när allt man lär sig skall överföras till benen.

Tillsammans med sin man är de även med i Kalmar Folkdanslag, där man träffas varje söndag, och då är de med i stort sett varje gång. Många av deltagarna på Fredensborg har varit med sedan 70-talet, och är väl förtrogna med omgivningarna. Under sin lediga tid åker man bland annat och handlar på mellandagsrea i klädbutikerna i Vimmerby. De har genom åren blivit stamkunder och välkända bland butikspersonalen. På Fredensborg har man sedan mannekänguppvisning där man visar upp sina fynd för varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om