Tror rökförbudet blir problematiskt

Den 1 juli skärps rökförbudet ytterligare, bland annat för uteserveringar och entréer. Men vad som egentligen gäller är inte helt tydligt, menar flera personer vi talat med.

På Kharma har Christopher Novratidis satt upp skyltar för att informera gästerna om det nya rökförbudet på uteserveringen.

På Kharma har Christopher Novratidis satt upp skyltar för att informera gästerna om det nya rökförbudet på uteserveringen.

Foto: Johanna Heed

Vimmerby2019-06-30 07:00

En bra kväll på nattklubben Kharma kan locka hundratals gäster och när många av dem vill röka, säkert mer än en gång under kvällen, kan det ställa till problem tror klubbens ägare.

– När de rökte på uteserveringen så hade vi koll. Nu måste vi hänvisa alla till att gå ut och inte stå för nära entrén. Problemet är bara att här utanför är det en parkering och flera vägar. När många då röker samtidigt blir det både en olycksrisk och det kan uppfattas som stökigt av förbipasserande, säger Christopher Novratidis på Kharma.

Ansvaret för att se till att rökförbudet följs på uteserveringarna ligger hos den som driver restaurangen. På Kharma har man valt att ha rökförbud sedan öppningen i år, vilket även Stadshotellet kört på.

– Vi har tagit bort alla askkoppar och serveringspersonalen informerar de gäster som trots detta tänder en cigarett, säger Fredrica Carlqvist, Vice Vd på Vimmerby Stadshotell.

På Astid Lindgrens Värld har man flera avsedda platser för rökning, vilka kommer att finns kvar även efter att lagen träder i kraft. En av dessa kommer dock att tas bort då den ligger för nära ingången och en av serveringarna på området. På Hotell Ronja och restaurang Prime är Wisam Salim verksamhetschef. Han är positiv till vad den nya lagen innebär, men känner sig även splittrad.

– Det är bra med tanke på att gäster som sitter och äter kanske inte vill ha cigarettrök på sig, det kan förstöra upplevelsen. Men samtidigt är det ju synd om man ser från rökarnas synvinkel. Personligen hade jag tyckt att rökförbudet gällde fram tills ett visst klockslag istället, säger Wisam Salim.

Han menar även att den nya lagen är otydlig, och syftar då på att det också blir förbjudet att röka utanför entréer. Några direkta direktiv om hur långt bort från entrén man får röka finns nämligen inte. Alexandra Engelholm är samordnare inom social hållbarhet på länsstyrelsen och instämmer om att lagen är luddig.

– Det handlar om fall till fall, och entré till entré. Det man kan ha som riktlinje är att folk inte ska behöva gå igenom ett rökmoln när de ska in genom entréer, förklarar Alexandra Engelholm.

Lagen innebär även rökförbud på lekplatser, idrotts- och konsertanläggningar, på perronger och hållplatser. Den gäller för såväl cigaretter som e-cigaretter, och vattenpipor. Ida Pettersson är livsmedelsinspektör på kommunen och menar att dem kommer att göra tillsyn om rökförbudet inte sköts.

– Om ansvarig, så som restaurangägare, inte ser till att rökförbudet följs så kan det bli tal om vite, alltså böter. Och kommer det klagomål om att nedskräpning av fimpar ökar, så får vi ta till åtgärder då, säger Ida Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om