Smittspårningsenheten kan på grund av den höga belastningen inte lämna exakta siffror på hur många som smittats av coronaviruset när de spelat padel, men enligt Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, sticker den populära träningsformen ut.
– Vi smittspårar nya fall och tittar igenom alla anmälningar. I samtalen sticker just padel ut som någonting vi hör om ofta. Det är inget som är nytt utan det är återkommande vecka efter vecka att det är så, säger hon.
Padel ses, tillsammans med spinning och att gå till gymmet, som en aktivitet med förhöjd smittorisk. Att det är så har flera orsaker.
– Man är inomhus tillsammans och kanske glömmer bort sig och missar avstånd när man till exempel hänger i omklädningsrum och stannar längre än man borde. Man flåsar och andas kraftigt när man idrottar vilket kan sprida dropparna längre. Dessutom förekommer det att man samåker till träningen och det är också en högriskfaktor som ofta syns i anmälningarna, säger Labbé Sandelin.
De nya regionala restriktionerna avråder från inomhusträning tillsammans och smittskyddsläkaren säger att det är ingeting man ska ägna sig åt de kommande veckorna.
– Vi får rapporter från tillsyner som gjorts som säger att verksamheterna sköter sig bra. Problemet är att de som spelar kommer för nära varandra och då uppstår risk.
Niclas Samuelsson, en av ägarna på PadelFour i Vimmerby, berättar att de märkt en förändring till följd av de nya direktiven som regionen gick ut med måndagen 26 april.
– Det är ganska lugnt med bokningar nu får man säga. Jag tror att folk tar det försiktigt och lyssnar på rekommendationerna. Det är en del som backat lite sedan det nya i måndags, säger han.
Vad gäller åtgärder för att begränsa smittorisken menar Samuelsson att man gjort allt man kunnat. Bland annat stängt omklädningsrummen och man har ingen uppehållningsplats i padelhallen.
– Vi har inte haft någon som smittats här vad jag vet men vi uppmanar såklart alla till att var försiktiga, säger han.
Samma upplägg är det på relativt nyetablerade Padel 34:an i Storebro, där bokningarna också blivit färre. Jonas Hämäläinen som är en av dem som driver verksamheten ser inte någon förhöjd risk med padel.
– Så länge man får gå till affären har jag svårt att klandra någon. Det är viktigt att folk rör på sig även i dessa tider och det är farligt att stänga in människor, säger Hämäläinen.